Sağlık Bakanlığı, Paranox ağrı kesici ve ateş düşürücü ilacının ardından Farmasist'in de piyasadan toplatılması kararı aldı. 

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun resmi sitesinde Farmasist ilacının toplatılması kararı alındığı duyuruldu.

Balgam sökücü olarak hastalarda kullanılan Farmasist adlı için yayınlana duyuruda şu bilgiler yer aldı:

"Farmalas İlaç San. ve Tic. Ltd. Şti.”nin ruhsatına sahip olduğu “Farmasist 300 mg/3 ml Çözelti İçeren Ampul” adlı müstahzarın (SKT:06/2021) parti numaralı numunelerinin yapılan inceleme ve analizler sonucunda uygun bulunmaması nedeniyle 19 Kasım 2015 tarih ve 29537 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan “Geri Çekme Yönetmeliği” ne göre 1.sınıf A seviyesinde (nihai kullanıcı seviyesi) geri çekme işlemi uygulanmış olup, gereğinin yapılması ilgili firmaya duyurulmuştur."

FARMASİST NE İÇİN KULLANILIR?

Farmasist yoğun kıvamlı balgamın atılması, azaltılması, yoğunluğunun düzenlenmesi, balgamın atılabilmesini kolaylaştırılması gereken durumlarda, bronş ve akciğer hastalıklarda solunum yolu salgısı bozukluklarının tedavisinde kullanılan balgamı, mukusu parçalayan bir ilaçtır.

Ayrıca yüksek doz parasetamol alımına bağlı olarak ortaya çıkan karaciğer yetmezliğinin önlenmesinde kullanılır.

Farmasist soğuk algınlığı ve solunum yollarının iltihaplanması (bronşit) durumunda balgam oluşmasını azaltır. Oluşan balgamları sulandırarak, öksürükle atılmasını kolaylaştırır.