Soğuk algınlığı ile alerjilerin pek çok ortak belirtisi vardır. Bunlar arasında burun akıntısı ya da tıkanıklığı, sürekli hapşırmak, gözlerin yanması, burun içi kaşıntı, boğazda gıcık olması gibi durumları sayabiliriz. Ayrıca temelde ikisi de bağışıklık sisteminin güçsüz düşmesini fırsat bilerek gelişen ve daha da güçsüz kılan durumlardır. Bu iki rahatsızlığın aralarındaki en temel fark ise süreleridir. Soğuk algınlığı belirtilerinin 10 – 12 günde geçmesi beklenir. Uygun tedavi ile bu süre daha da kısaltılabilir. Ancak alerjilerde şikayetler çok daha uzun süre devam eder.
Belirtilen semptomların beş günden fazla sürmesi durumunda, soğuk algınlığı yerine alerji olma ihtimali ağırlık kazanır. Soğuk algınlığı için iltihap genellikle enfeksiyon vücut tarafından yenildiğinde, genellikle de birkaç gün içinde azalır. Bu süre iki haftaya kadar varabilir. Alerjilerde ise, alerjen olduğu sürece belirtiler devam eder.  

ORTAK YANLIŞ YOL ANTİBYOTİK TEDAVİSİ

Bu şikayetleri olan hastaların sıkça başvurdukları ortak yanlış yol antibiyotik kullanmalarıdır. Antibiyotik tedavisinin soğuk algınlığı için de, alerjiler için de geçerliliği yoktur.

Alerjilerin en belirgin belirtilerinden biri kaşıntıdır. Kaşıntılı gözler, burun, kulak veya boğaz, alerji hücreleri aktive olmasına bağlı olarak vücudun serbest bıraktığı bileşik histamin nedeniyle alerjilerle ilişkilidir. Soğuk algınlığında kaşıntı ve gözlerdeki sulanma ciddi anlamda sıkıntı verici boyutlara ulaşmaz. 

Alerji ile soğuk algınlığı arasındaki önemli farklardan biri burun akıntısının rengidir. Alerjilerdeki burun akıntısı temiz ve suludur, soğuk algınlığındaki burun akıntısı sarı ya da hatta yeşil olabilir. 

Öte yandan viral bir enfeksiyona yakaladığınızda, vücudun enfeksiyonla savaşmaya yardım etmesinin temel yollarından biri, virüsü öldürmek için vücudun sıcaklığını artırmaktır. Dolayısıyla ateşiniz çıkar. Alerjilerde ateş yüksekliğine rastlanması ise çok nadirdir.

10-12 HAFTALIK TEDAVİ

Sonuç olarak alerjilerin ve soğuk algınlığının mekanizmaları da, tedavi yaklaşımları da birbirinden son derece farklıdır ve her koşulda bir hekime danışmanızı gerektirir. Tanı yanlış konduğunda tedavide yanlış uygulanacak, bu da hastalıkların sinsice daha da ilerlemelerine yol açacaktır. Alerjilerin tespit edilmesi için uygulanan test ve yanı sıra tedavi yöntemleri arasında en etkili seçeneklerden biri biorezonanstır. Parmaktan alınan birkaç damla kanda yüzlerce çeşit alerjeni test etmek ve yine biorezonans metodu ile ortalama 10-12 haftalık tedavi sonucunda alerjilerden kalıcı şekilde kurtulmak mümkündür.
 

Editör: Haber Merkezi