IRK UYUMU GÖZETİLECEK

Yüksek verimli kültür sığır ırklarının tohumlanmasında ırk uyumu şartını kaldıran Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü, gelen tepkiler üzerine bu kararında değişikliğe giden yeni bir talimat yayınladı. Yazıyla, ilk talimatta tepkilere neden olan uygulamanın yerine, Siyah Alaca Holstein, Jersey, Simental ve Brown Swiss ırkı sığırlarda dört yaşına kadar olan hayvanların sadece kendi ırkı ile, dört yaş üzerindekilerin ise kendi ırkı veya başka ırkın sperması ile tohumlanabileceği duyuruldu.

İTİRAZLAR ÜZERİNE YENİ TALİMAT YAYINLANDI

Tepki çeken 3 Kasım tarihli talimat, 5 yaşına kadar sadece kendi ırkı ile tohumlama yapılan Siyah Alaca, Simental, Montofon ve Jersey ırkı sığırlarda artık yaş ve ırk uyumuna bakılmaksızın suni tohumlama yapılmasına izin veriyordu. Cumhuriyetin kuruluşundan itibaren bilimsel ıslah çalışmalarıyla saf olarak yetiştirilen yüksek verimli kültür ırklarının uygulamayla riske girdiğini dile getiren meslek odaları, üretici birlikleri, veteriner hekimler ve hayvancılık sektörünün birçok temsilcisi bu karara itiraz etmişti.

PROF.DR.ARSLAN: TARİHİ HATADAN DÖNÜLDÜ

Kararı değerlendiren İstanbul Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, yeni talimatın farklı ırklarla tohumlama yaşını aşağı çekse de (1440 gün), önceki talimatla yapılan hatanın kısmen düzeltilmiş olduğunu söyledi. Arslan, “Bu tarihi hatadan dönüldüğü için Sayın Bakan ve yetkililere teşekkür etmekle beraber, ülke tarım ve hayvancılığı gibi stratejik bir konuda bu kadar kısa sürede böylesine tamamen zıt kararlar alınmasının düşündürücü olduğunu belirtmek isteriz” diye konuştu.

TARIM ŞURASI'NIN İLK MEYVESİ Mİ?

Tarım ve hayvancılığın uzun süreli planlamalar gerektiren bir alan olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Murat Arslan şöyle konuştu: “Türkiye’de saf olarak elde edilmiş olan sığır popülasyonunun melezlenmesi, tanımlanamayan bir sığır varlığının oluşmasını, kontrollü ıslah politikalarının geliştirilmesinin imkânsız hale gelmesini ve Türkiye’nin sığır varlığı açısından bir ‘genetik çöplüğü’ne dönüşmesini beraberinde getirebilecekti. Bakanlıktan beklentimiz III. Tarım Şurası'nın bir milat olarak kabul edilmesi, eksikleri olsa da Şura’da alınan kararların uygulanması, son uygulamada olduğu gibi hayvancılığı adeta yaz boz tahtası haline getirenlerin yetkinliklerinin sorgulanmasıdır.”