Mutfaklarımızdaki ahşap eşyalar aslında göründüğü kadar masum değil. Estetik görünümü ve kullanım kolaylığının yanı sıra sağlık açısından önemli riskler taşıyor.

CİDDİ HASTALIKLARA ZEMİN HAZIRLIYOR

Tahta kaşıklar ve ahşap tabaklar çok iyi dezanfekte edilmediği takdirde bakteri üretmeye başlıyor ve sonucunda da direk yemekle temas ettiğinden dolayı ciddi hastalıklara zemin hazırlıyor. Aynı zamanda insandan insana da taşınabiliyor.

GIDA ZEHİRLENMESİ VE KANSER RİSKİ

Altınbaş Üniversitesi Gastronomi Bölümü Öğretim Görevlisi Gökhan Taşpınar, ahşap mutfak ürünlerinin özenli temizlenmediği zaman üzerinde kalan kimyasal madde kalıntılarının bakterilerin üremesine sebep olarak gıda zehirlenmesine yol açabileceğini vurguladı. Bu tabaklarda yemek yiyen kişilerde uzun vadede kanser vakalarına da rastlanabileceğini söyledi.

MÜMKÜNSE MUTFAĞA SOKULMAMALI

Halk arasında ahşap ürünler sağlıklı olarak biliniyor ancak mutfaklarda bu malzemelerin az kullanılması, mümkünse hiç mutfağa sokulmaması gerekiyor. Tahta kaşıkların ve ahşap tabakların boyasız ve cilasız olması ve karbonatlı suda bekletilerek temizlenmeleri gerekiyor.

RESTORANLARDA DENETİM STANDARDI YOK

Restoranlarda ve gıda firmalarında ise ahşap ürünler için risk daha yüksek. Malzemelerin temizliğinde bir denetim standardı yok. Mühendisler tarafından sürekli denetim yapılması gerekiyor.