Ticaret Bakanlığı deterjanlardaki etiketlere dikkat edilmesine yönelik açıklamalarda bulundu. Yetkililer ürünlerdeki Nitrik Asit değerine dikkat edilmesine karşı uyardı.

NİTRİK ASİT DEĞERİNE DİKKAT

Ticaret Bakanlığı, etiketi bulunmayan deterjanların tercih edilmemesi gerektiğini ifade etti. Nitrik asit denilen kimyasalın kuvvetli asit sınıfına girdiğini belirten bakanlık, bu maddenin insan sağlığını ölüme varacak kadar tehdit ettiğini açıkladı. Elzem değerin üzerindeki nitrik asit oranına sahip deterjanların toplatıldığı söylenirken, iki deterjanın karıştırılıp kullanılmasında ölümlere bile neden olacağı söylendi.

İÇERİĞE DİKKAT EDİLMELİ

Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması, Piyasa Gözetimi ve Denetimi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Meral Karaaslan, vatandaşların aldıkları ürünlerin içerikleri hakkında bilgi sahibi olmadan alışveriş yapmamaları gerektiğini belirtti. Karaaslan bakanlık olarak etikette bulunan değerlerin incelenerek içerikle ne kadar uyumlu olduğunu denetlediklerini ifade etti.

AÇIK DETERJANLARI SAKIN ALMAYIN

Karaaslan, içeriğinde ne olduğu belirsiz olan etiketsiz deterjanların satın alınmaması gerektiğini ifade etti. Plastik şişeye doldurulmuş bir üründe her şey olabilir diyen Karaaslan “Üzerinde hiçbir şekilde etiket ve uyarı yok. İçeriğinde ne olduğu belli değil. Bir çocuk çok kolay bir şekilde plastik şişeye doldurulmuş ürünü meyve suyu zannedip içebilir” ifadelerine yer verdi.

İKİ ÜRÜN BİRBİRİNE KARIŞTIRILMAMALI

Çok sık yapılan yanlışlardan bahseden Karaaslan yağ çözücü ve çamasur suyunun karıştırılması gibi örneklerin çok yanlış olduğunu ifade etti. Karaaslan “İki ürünün karışması sonucunda yüzey temizleyicinin içerisinde amonyak varsa zehirli klor gazı ortaya çıkıyor. Bu gazın solunması direkt olarak solunum yollarını etkileyen hatta ölüme götüren bir vaka” şeklinde konuştu. Etiketlerin dikkatlice okunması için tüketicinin bilinç kazanmasına yönelik çalıştıklarını ifade eden Karaaslan Nitrik Asit değerinin en fazla içeriğin yüzde 20’si kadar olması gerektiği konusunda vatandaşları uyardı.