Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık Bakanlığı'nın yanı sıra 81 ilin valisine birer mektup gönderdi. Mektupta, Türkiye'nin karantina uygulama fırsatının göz göre göre kaçırıldığı ileri sürüldü.

Mektuplardan öne çıkan bölümler şöyle:

- İran'da salgın ortaya çıktığında sınırın etkin şekilde kapatılmaması ve gelenlere karantina uygulanmaması, salgının var olduğunun bilindiği dönemde sınır kapılarının açılarak mültecilerin sınıra gitmesine izin verilmesi, sonra da geri götürülmeleri, Umre'den dönenlerin karantinaya alınmaması gibi yaklaşımlar nedeniyle, Türkiye göz göre göre enfekte hale getirildi.

- Karantina ve tecrit uygulamaları yerel ve bölgesel olarak hızla ve kararlılıkla uygulanabilirdi. Ancak gelinen noktada risk grupları dışında ülke çapında tecrit uygulamasının da bir anlamı kalmadı.

- Bugün ve sonrasında yapılması gereken Dünya Sağlık Örgütü'nün de önerdiği gibi çok sayıda test yaparak, katı bir izolasyon uygulamaktır. 

- Suriyeli sığınmacılarla birlikte 90 milyona yakın kişinin yaşadığı ülkemizde, günde 30 binin üzerinde test yapılarak, test sonuçları pozitif olan olgular ile temaslıları ivedi olarak sağlıklı kişilerden ayrılmalıdır.

- Pandemiye karşı mücadelenin en önemli bileşenlerinden olan Türk Tabipler Birliği ve Tabip Odalarının kurullara çağrılmamasını, katkılarının alınmamasını,böylesi ciddi bir sorunun çözümüne yönelik hazırlık toplantılarında dışarıda tutulmaları yanlıştır.

- Salgın mücadelesinin, en az can kaybıyla en az toplumsal zarar ile başarıya ulaştırılabilmesi için, bilimsel dayanakların bağımsız kurullarca sağlandığı, özgür bilimsel tartışma ortamının gerçekleştirildiği, sağlık çalışanlarında ve toplumda güven duygusunun, mücadeleyi benimseyerek katılımın sağlandığı, sağlık çalışanlarının ve bütün toplumun güvenini kazanan, işbirliğine açık, şeffaf bir süreç yönetimi gereklidir.
 

Editör: Haber Merkezi