Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu, kısaca TÜBİTAK; gıda takviyesi sağlanması zor olan gemi, denizaltı gibi araçlarda tüketilmesi için üç ay süresince raf ömrüne sahip bir yoğurt üretmeyi başardı. Askeri operasyonlar için de avantaj sağlayacak yoğurdun üretim aşamasında bakterilerde herhangi bir gen değişikliği yapılmadı.

TUBİTAK, Türkiye'nin çeşitli köylerinden örnekler toplayarak yeni bir yoğurt üretmeyi başardı. 3 ay bozulmadan saklanabilen yoğurt, özellikle gemi, fırkateyn ve askeri gereksinimler için kullanılabilecek. Ayrıca yoğurt, teknoloji transferi için ihaleye çıkarıldı. 

GENETİK YAPI DEĞİŞTİRİLMEDİ

Sadece bir kez kullanılması için genetik yapısı değiştirilerek satışa sunulan mevcut yoğurtlara, TUBİTAK tarafından üretilen ve 3 ay raf ömrüne sahip alternatif bir yoğurt geldi. Anadolu'nun çeşitli köylerinden örnekler toplanarak hayata geçirilen yoğurdun yapımında herhangi bir gen değişikliği yapılmadı.

Öte yandan geliştirilen maddeler yoğurdun uzun bir süre güvenli kalmasını sağlıyor. Bakteriler, buzdolabı ortamında çok yavaş asit ürettikleri için yoğurt, uzun süre ekşimeden korunabiliyor. Böylelikle geliştirilen yoğurdun ağızda hoş bir tat ve aroma bıraktığı da belirtildi.