Çocuk sahibi olmak çoğu kişinin hayalleri arasında yer alır. Evlenen kişiler için bir sonraki aşama çocuk sahibi olmak olarak görülür. Bir çocuk sahibi olmak ve onu büyütüp şekillendirmek oldukça özel bir durumdur. Hemen hemen herkes çocuk sahibi olmanın hayallerini kurar. Ancak çocuk sahibi olmak her zaman kolay olamayabilir. Bazı insanlar ne kadar isteseler de bazı sorunlardan dolayı hamile kalamayabilir. Çocuk sahibi olmak isteyen ancak olamayan kişiler için bazı çözüm yöntemleri bulunmaktadır. Tüp bebek tedavisi de bunlardan bir tanesidir.

Tüp bebek tedavisi doğal yollarla çocuk sahibi olamayan kişiler için uygulanan bir tedavi yöntemidir. Bu tedavi yöntemi gebe kalınamama sebebinin kadın kaynaklı olduğu durumlarda kullanılır. Eğer erkek vücudunda ve spermde bir problem varsa tüp bebek yöntemi kullanılmaz. Bu yöntem iki şekilde gerçekleştirilir. Bunlardan birincisi klasik tüp bebek yöntemidir. Bu yöntemde yumurta ve sperm aynı ortama bırakılarak döllenmeleri beklenir. İkisi ise mikroenjeksiyon yöntemidir. Bu yöntemde ise sperm yumurtanın içine enjekte edilir. İki yöntem de sık kullanılan yöntemlerdir. Her iki yöntemde de başarıyı yakalamak mümkündür.

Kıbrıs tüp bebek

Ne Zaman Tüp Bebek Tedavisi Uygulanır?

Doğal yollardan hamile kalınması için kadın ve erkek vücudunda birçok sistemin doğru çalışması gerekir. Çiftlerin 1 yıl bebek sahibi olmayı deneyip başarısız olmaları tüp bebek için çalışmalara başlanabileceği anlamına gelir. 35 yaşından büyük anneler için ise bu süre 6 aydır. Çatlamış yumurtanın fallop tüplerinde sperm ile karşılaşmasıyla döllenme meydana gelir. Fallop tüplerindeki çatlamış yumurtanın döllemesi için 24 saatlik bir vakit vardır. Erkek sperm hücresi ise kadın vücuduna girdiğinde 4-5 gün burada hayatta kalabilir. Yani sperm kadın vücuduna girdiğinde henüz yumurta çatlamamışsa bile 4-5 gün içerisinde çatladığında yine döllenme oluşabilir.

Döllenmenin oluşması ve hamileliğin sağlanması için birçok durumun olumlu gitmesi gerekir. Bunlardan biri de kadın hormon sisteminin düzgün çalışmasıdır. Gebeliğin oluşması için yumurtanın rahim duvarına tutunmuş olması gerekir. Östrojenle beraber kalınlaşan ve bebek için hazırlanan rahim duvarına yumurtanın tutunması aşamasına bazı sorunlarla karşılaşılabilir. Bu durumda tüp bebek tedavisi önerilir.

Tüp Bebek Nasıl Yapılır?

Tüp bebek tedavisinde anneden toplanan yumurtalar ile babadan toplanan spermler laboratuvar ortamında bir araya getirilerek döllenme sağlanır. Daha sonra döllenmiş yumurta annenin vücuduna yerleştirilerek hamileliğin başlaması sağlanır. Tüp bebek tedavisine başlamadan önce hem annenin hem de babanın üremem kabiliyetleri değerlendirilir. Anne adayının yumurtalarının olgunlaşması için hormon tedavisi uygulanır. Daha sonra çatlama iğnesi uygulanarak yumurtaların foliküllerden çıkması sağlanır.

Anneden yumurta toplandığı sırada babadan da sperm toplanır. Bu örnekler laboratuvar ortamında bir araya getirilerek döllenmeleri sağlanır. Döllenen yumurtalardan en sağlıklı olanları seçilerek annenin üreme sistemi içerisine yerleştirilir. Tüp bebek tedavisi her yaştan kişiye uygulanabilir. Ancak 40 yaşından sonra gebelik şansı düşüktür. Bu nedenle anne olmak isteyen kişilerin daha erken yaşlarda tedaviye başlaması daha uygundur.

Tüp Bebek Tedavisinin Aşamaları

Ülkemizde birçok merkezde uygulanan bu tedavi için birkaç aşamanın uygulanması gerekiyor. Çiftler bir yıl kadar çocuk yapmayı deneyip başarısız olduklarında tüp bebek tedavisi için gerekli merkezlere başvurabilir. Burada belirli testler yapılarak anne ve babanın üreme durumları değerlendirilir. Daha sonra tüp bebek tedavisi için şu aşamalara başlanır:

Yumurtaların Uyarılması: Anne adayının olgunlaşmamış yumurtalarının olgunlaşma sürecine girmesi sağlanan bu aşamada hormon tedavisi uygulanır. Bu işlem için öncelikle GnRh hormonu daha sonrasında ise hMG ve FSH hormonları anneye verilir. Bu sayede yumurtaların olgunlaşması sağlanır. Folikül büyüklüğü 18-20 milimetreye ulaştığında HCG iğnesi yapılarak çatlama sağlanır.

Yumurtaların Toplanması: Çatlama iğnesi uygulamasından sonra yumurtaların toplandığı aşamaya geçilir. Toplama işlemi için OPU adı verilen bir işlem uygulanır. Bu işlem sırasında kişi acı hissetmez. Yaklaşık 30 dakika içerisinde toplama işlemi tamamlanmış olur.

Spermlerin Alınması: Bu aşamada baba adayından sperm örneklerini toplaması istenir.

Döllenme: Klasik tüp bebek yönteminde alınan yumurta ve spermlerin kültür ortamında döllenmesi beklenir. Mikroenjeksiyon yönteminde ise sperm yumurtanın içerisine enjekte edilir ve döllenme sağlanır.

Embriyo Transferi: Tüp bebek tedavisinin son aşaması embriyo transferidir. Dış ortamda döllenen yumurtanın anne vücuduna transferi bu aşamada sağlanır. Bu aşamada anestezi gerekmez. Döllenmiş yumurta kateter yardımı ile rahim içerisine bırakılır.

Editör: Haber Merkezi