Pankreas hastası bir hasta Prof. Dr. Mehmet Fatih Can’ın olağanın dışında bir operasyon gerçekleştirmesiyle sağlığına kavuştu.

YAPAY DAMAR YERLEŞTİRİLDİ

Kosovalı hasta Habib Qeriqi, pankreas kanseri sebebiyle aylardır kemoterapi tedavisi altındaydı. Daha sonra araştırmaları sonucu Türkiye’de ameliyat olmaya karar verdi. Dr. Mehmet Fatih Can’ın ön incelemeleri sonucu hastanın ameliyat için elverişli olduğu görüldü. Hastaya daha önce uygulanan bir ameliyat tekniğinin bir ileri seviyesini uygulayan Dr. Mehmet Fatih Can, hastanın ince bağırsağı, karaciğeri ve böbreğindeki damarları tümörle birlikte çıkarıp sonrasında eksik kalan yerlere yapay damar ve bacak bölgesinden aldığı damarları yerleştirdi.

LİTERATÜRDE RASTLAMADIK

Tümörün diğer organlara sirayet etmemesinin bir avantaj yarattığını dile getiren doktor, “Literatürle ilgili yaptığımız araştırmada, bu şekilde 4 hayati damarın çıkarılarak yenilerinin konduğu bir ameliyat göremedik. Bizim yaptığımız ince bağırsağın atardamarını ve toplardamarını, karaciğerin atardamarını ve toplardamarını çıkartmak ve bunların yerine tıp teknoloji ile üretilmiş yapay damarları hayati organların kan akışını sağlamak için kullanmak” ifadelerini kullandı.

3 VEYA 4 DEĞŞİMDEN FAZLASINI GÖRMEDİK

Bu ameliyata dek en fazla biri atardamar diğer toplardamar olmak üzere en fazla 2 damar değişimiyle bu ameliyatın yapıldığını söyleyen Mehmet Fatih Can geçmişteki ameliyatlara bakınca 4 damarın çıkarılıp yerine yapay damar koyulduğu ameliyata rastlamadıklarını dile getirerek, tekniği bir ileri adıma taşıdıklarını ifade etti.

Editör: Haber Merkezi