ürk Tabipler Birliği (TTB) Genel Sekreteri Bülent Nazım Yılmaz, yeni tip Koronavirüs'e (Kovid-19) ilişkin Türkiye'de henüz salgın durumu olmadığının altını çizerek, "Halkın sağlığını reyting uğruna kurban etmeyelim. İnsanlar iyi beslensinler ama bu iş kelle paça ve işkembe ile çözülebilecek bir iş değil. İnsanların maskelere sarılmaması gerekiyor. Sokaklarda maskelerle gezmenin bir anlamı yok. Bu durum boş yere maske bulunamamasına, insanların sömürülmesine neden oluyor" diye konuştu.

TTB’nin 7 kişilik heyetinde yer alan Türk Tabipleri Birliği Genel Sekreteri Bülent Nazım Yılmaz, Koronavirüse ilişkin bilgileri illerde bulunan tabip odaları, hekimler ve sağlık çalışanları aracılığıyla edindiklerini söyledi.

Duvar'dan Serkan Alan'ın haberine göre; Türkiye’de henüz virüse ilişkin salgın durumu olmadığının altını çizen ve hekimlerin bu aşamada yaptıkları açıklamalarla toplumu paniğe sürüklememesi gerektiğini belirten Yılmaz, “Türkiye bu sağlık sistemiyle böyle bir krizden başarıyla çıkar mı çıkamaz mı?” sorusunun önemli olduğunu ifade etti.

Kriz yönetmeye müsait değiliz

Toplumun alışkanlıklarının ve sağlık sisteminin krizi yönetmeye müsait olmadığını belirten Yılmaz şunları kaydetti: "Bu sağlık sistemiyle Türkiye’nin ciddi bir krizin üstesinden gelmesi çok mümkün değil. Alışkanlıklarımız, sağlık sisteminin karmaşası krizi yönetmeye ne yazık ki müsait değil. Bugün örneğin acil servisler hınca hınç dolu. Salgın ortamında ilk olarak hastaların iyi muayene edilmesi gerekir. Bu hasta ne zamandır hasta, ne zaman şikayetleri başladı, hangi işi yapıyor ve kimlerle ilişkisi var. Bunların ayrıntılı olarak hastalarla konuşulması gerekiyor. İkinci olarak hastaların iyi bir fizik muayenesinin yapılması gerekiyor. Solunumunun iyi dinlenmesi gerekiyor."

Koronavirüs'ün karantina hastaneleriyle çözülemeyeceğini ifade eden Yılmaz, salgın durumunda binlerce hastanın hastanelere kapatılamayacağını vurguladı.

Hastanelerde sorun var

Karantina hastanesi olarak belirlenen yerlerdeki hijyenin ve beslenmenin çok önemli olduğunu ifade eden Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü: "Karantina hastanelerindeki tüm çalışanların elinde izolasyon ve koruyucu maddelerin olması gerekiyor. Koruyucu malzemeler açısından hastanelerde sorun yaşandığını biliyoruz."

Sokaklarda maske ile gezmenin anlamı yok

Medyanın da Koronavirüs'e ilişkin haberlerde dikkatli bir tutum alması gerektiğini ifade eden Yılmaz, "Halkın sağlığını reyting uğruna kurban etmeyelim. İnsanlar iyi beslensinler ama bu iş kelle paça ve işkembe ile çözülebilecek bir iş değil. İnsanların maskelere sarılmaması gerekiyor. Sokaklarda maskelerle gezmenin bir anlamı yok. Bu durum boş yere maske bulunamamasına, insanların sömürülmesine neden oluyor. Arkadaşlarımız 2 liralık maskenin 20 liraya çıktığını ifade ediyor." diye konuştu.