Yaşam alanlarımıza huzur veren, doğal şekilde güzelleştiren bitkilerle uğraşmak çoğu insan tarafından sevilir. Tohum ekip filizlendiğini görmek emeğin karşılığını almanın güzel bir yoludur. Bitkilerin bulunduğu mekâna güzellik katması için sağlıklı bir şekilde büyümeleri gerekir. Bunun için saksıları düzenli aralıklarla değiştirilmelidir.

Saksıda yetiştirilen bitki ve çiçek bakımının ne zaman ve hangi sıklıkla yapılacağını bilmek önemlidir. Saksıdaki toprak zaman geçtikçe bitkiye ileteceği mineral ve vitaminler bakımından yetersiz hale gelir. Bitki için kullanılması gereken toprak kadar önemli olan konulardan biri de saksı değiştirme zamanının planlanmasıdır.

Çamur yağacak! Meteoroloji'den 28 il için sarı kodlu uyarı Çamur yağacak! Meteoroloji'den 28 il için sarı kodlu uyarı

Bitki Kökleri İçin Saksı Değişimi Zamanlaması

Bitki ve çiçek kökleri için saksı ve toprak değiştirme zamanı; bulunulan yerin iklimi, hava şartları ve evin ısısı gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterir. Bitki köklerinin sağlıkla büyümeye devam edebilmesi için en uygun dönem genellikle ilkbahar aylarıdır. Kış uykusundan çıkan bitkiler bu dönemde aktif bir şekilde büyümeye devam eder.

Bitkinizin toprak ve saksı değişimine ihtiyaç duyması farklı belirtilerle ortaya çıkabilir. Bunun için şu durumlar gözlemlenebilir:

● Bitkinin normal gelişme seyrinin aksine yavaş büyümesi
● Sulama sıklığındaki artışa ek olarak toprakta ve bitkide kuruluk
● Bitki köklerinin drenaj deliğinden ya da toprak yüzeyinden görünür olması
● Saksının kolayca devrilebilir olması yani bitkinin gövdesinin saksıya ağır gelmesi

Saksı değişimi için net bir süre olmayabilir. Genç bitkilerin her yıl, diğer bitkilerin iki yılda bir saksı ve toprağının değiştirilmesi, bitki kökleri için faydalıdır. Böylelikle kökler maksimum verim verecek şekilde toprağa tutunabilir. Bitkinin rahat büyüyebileceği bir ortamın sağlanması çeşitli hastalıklardan korumada da etkili olacaktır.

Saksı Değişiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bitkilerin ve çiçeklerin sağlıklı gelişebilmesi için belirli aralıklarla saksı ve toprak değişimi yapmanız gerekir. Bu değişim sırasında işlemi nasıl gerçekleştirdiğiniz önemlidir. İşte, saksı değişiminde dikkat etmeniz gerekenler:

● Bitkinin toprağı ve saksısını değiştirirken hazırladığınız toprak karışımı bitkiye uygun olmalıdır.
● Bitki köklerinin gelişmeye ve büyümeye devam edebilmesi için yeni saksının derinliği, boyutu ve genişliği önemlidir.

● Köklerin havayla temas edebilmesi için saksının alt tabanında birden fazla hava deliği bulunmalıdır.
● Evinizin cephesi saksınızın rengini belirler. Güneş alan cephede açık renkli saksı tercih edilmelidir.
● Toprak değişimi yapmadan önce bitkiyi birkaç saat ya da bir gün önce sulamalısınız. Kökleri saksıdan rahatlıkla çıkarmanızı sağlar.
● Dış mekândan iç mekâna ya da tersi durumda taşınma işlemi gerçekleştirilecekse ani değişimlerden kaçınılmalıdır. Bitkiyi yavaş yavaş alıştırarak işlem yapılmalıdır.
● Taşıma işlemi bitince köklerin saksıya alışması için hemen sulayabilirsiniz. Sukulent gibi bazı türlerde sulama işlemi hemen yapılmaz. Toprak kuruyuncaya kadar bir süre beklenmelidir.

Yukarıdaki adımlara dikkat ederek saksı değişimini yapabilirsiniz. Farklı bitkilerle evinizin havasını değiştirmek isterseniz, Ribbon Flowers farklı bitki ve çiçek seçenekleriyle hizmetinizdedir. Aynı gün çiçek ve bitki siparişi vererek evinize renk katabilir, hoş bir ambiyans yaratabilirsiniz.

Editör: İrem Nur Kaya