Ağrı'da mahsur kalan dağcılardan acı haber: Dilek Gökbulak ve Muhammed Halim Dalgın öldü Ağrı'da mahsur kalan dağcılardan acı haber: Dilek Gökbulak ve Muhammed Halim Dalgın öldü

Samsun Ticaretin merkezi olacak. Samsun Sarp Demiryolu Orta ve Doğu Karadeniz bölgesine yeni bir hayat sunacak. 

Orta Asya ve Kafkaslara uzanacak olan demiryoluyla aynı zamanda 'Turan Yolu’ olacak.  Turan yolu en fazla Samsun ve ardından Trabzon’u merkez yapacak. 

Tarihi ipek yolu kavşak noktasında bulunan Trabzon son 20 yıldır bu özelliğinde büyük oranda uzaklaştı. Uluslararası havalimanı ile doğuya en cazip bağlantı yolu ( Zigana) İpek yolunu doldurmadı. Demiryolu ve deniz ulaşımında büyük ivme yitiren Trabzon artık Samsun merkezli demiryolu ile yeni ticaret yolları arayacak.

Erzincan -Trabzon demiryolu da hayal haline gelince tek umut Samsun sarp demir yolu oldu. Samsun'u Gürcistan'a ve oradan 'Turan'a' bağlayacak demiryolu belli bir seviyeye gelmiş olacak. Samsun’u daha iyi bir noktaya taşıyacak.

Yarım asra yakın zaman dilimimde demir perde ile kapatılan turan yolu en büyük darbeyi Trabzon'a vurdu. Trabzon - Rusya ile bağlantısını tamamen kaybederken nüfus olarakda beklenen atılımı yapamadı. Ticaret merkezlerine daha yakın olması nedeniyle Samsun Trabzon'un yapamadığı atılımları yaparak Karadeniz’in merkezi haline geldi. Hiç şüphesiz bunda Samsun siyasetininde büyük payı var.

Trabzon 25 yıl AK Parti döneminde hemen her dönem bakan çıkarmış olsa da bakanlar sadece şehre vaat verdi. Yatırım anlamında hiçbir beklentiye cevap veremediler.

Nitekim yerel Günebakış Trabzon Haber sitesi Trabzon'un son 15 yıldır yatırım anlamında büyük ivme yitirdiğini ve şehrin çok geriye bırakıldığını sürekli gündemine taşıdı. Aynı dönemde Samsun ise 8 milletvekili ile ve siyasi iradesi ile büyük atılımlar yaptı. Hiç şüphesiz bunda Samsun’un 30 yıl önce Büyükşehir olmasında payı var. Nitekim Trabzon Büyükşehir bağlamında henüz onuncu yılında.

Sonuç olarak demiryoluna ancak Samsun üzerinden kavuşabilen Trabzon bundan böyle Samsun geliştikçe gelişebilecek. Samsun'un gerek deniz yolu gerek demiryolu ve gerekse yeşil yolla beklentinin çok ötesine geçmesi bekleniyor.  

Salih Zeki Bilazer

Editör: İrem Nur Kaya