05 Aralık 2025
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
İstanbul
Açık
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Ortadoğu Gazetesi SANAT Kocaeli’de 200 Yıllık Gelenek: Kaz Bayramı Coşkuyla Kutlandı!

Kocaeli’de 200 Yıllık Gelenek: Kaz Bayramı Coşkuyla Kutlandı!

Kocaeli’de 200 yıldır yaşatılan Kaz Bayramı, bu yıl da coşkuyla kutlandı.

Kocaeli’nin İzmit ilçesinde, geçmişi 200 yıl öncesine dayanan ve savaş yıllarında bile yaşatılan "Kaz Bayramı", büyük bir coşkuyla kutlandı. Yöresel lezzetlerin ve geleneksel ritüellerin sergilendiği festival, bölge halkının yanı sıra çevre illerden gelen ziyaretçilerin de yoğun ilgisini gördü.

Eseler Köyü'nde düzenlenen etkinlikte, kaz etleri köylülerin imece usulü yaptığı yufka ekmeklerle birlikte servis edildi. Köy meydanında kurulan stantlarda, yöresel ürünler sergilenirken, gelen misafirler Kocaeli’nin köklü kültürüne tanıklık etme fırsatı yakaladı.

Kaz Bayramı’na Büyük İlgi

Bu yıl Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Kent Konseyi ve mahalle sakinlerinin iş birliğiyle 4’üncüsü düzenlenen Kaz Bayramı, bölge halkı için önemli bir kültürel etkinlik haline geldi. Şehrin çeşitli noktalarından kaldırılan özel araçlarla ulaşımı sağlanan festival, yüzlerce kişinin katılımıyla renkli görüntülere sahne oldu.

Festivalde yöresel kıyafetleriyle dikkat çeken Aslı Yağız, etkinlikle ilgili duygularını şu sözlerle paylaştı:

“Kandıra’nın köyünden geldim. Burada tam bir şenlik havası var. İnsanlar sıcakkanlı ve misafirperver. Bu yıl ilk kez katıldım ve çok etkilendim. Yöresel lezzetler harika.”

“Her Yıl Katılım Daha da Artıyor”

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, festivalin önemine vurgu yaparak şunları söyledi:

“Kent Konseyimizin bu festivale büyük katkısı var. Bölge halkı yıllardır kışa hazırlık amacıyla kaz ve ürünleriyle ilgili etkinlikler düzenlermiş. Biz de bu kültürü yaşatma, geçmişimize sahip çıkma adına bu organizasyonu gerçekleştirdik. Her yıl katılımın artması, insanların geleneklerine olan bağlılığını gösteriyor. İnşallah önümüzdeki yıllarda daha da büyüyerek devam edecek.”

Kocaeli Valisi İlhami Aktaş ise etkinliğin birlik ve beraberliği pekiştirdiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Bu tür organizasyonlar, Anadolu kadınının emeğini ve becerisini gözler önüne seriyor. Bugün burada bir araya gelmemizin asıl amacı kaynaşmak, geleneklerimizi yaşatmak ve birlik içinde hareket etmektir. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

Etkinliğe ayrıca Kocaeli İl Emniyet Müdürü Faruk Karaduman, İl Jandarma Komutanı Albay Murat Bozkurt ve Kocaeli Kent Konseyi Başkanı Kadir Çetin de katılarak, bu kültürel şölenin bir parçası oldu.

Savaş Yıllarında Dahi Sürdürülen Bir Gelenek

Her yıl ocak ayında kutlanan Kaz Bayramı, köy halkı tarafından imece usulüyle hazırlanarak yaşatılan önemli bir gelenektir. Bayram öncesinde, toplu halde kesilen kazların tüyleri yolunup içleri temizlenir.

Şölen öncesi hazırlık süreci ise şu şekilde ilerliyor:
Kaz etleri bir gece boyunca dinlendiriliyor, yağı alınıyor.
Etlere su emdirme işlemi yapılıyor ve yumuşatılıyor.
Kızılcık ağaçlarından yapılan şişlere dizilen etler, odun ateşinde ağır ağır pişiriliyor.

Bu gelenek, savaş yıllarında bile sürdürüldü ve bölge halkının dayanışma ruhunu nesilden nesile aktarmasını sağladı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *