04 Aralık 2025
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
İstanbul
Kapalı
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Ortadoğu Gazetesi SANAT Minyatür Dokuma Tezgahlarıyla Geçmişi Geleceğe Taşıyan Usta!

Minyatür Dokuma Tezgahlarıyla Geçmişi Geleceğe Taşıyan Usta!

Denizli’de yaşayan Abdullah Yurtsever, minyatür dokuma tezgahlarıyla geçmişi geleceğe taşıyor. 15 yıllık emeğiyle şehir şehir gezip sergiler düzenleyen usta, Türk kültürünü yaşatıyor.

Denizli’nin Babadağ ilçesinde yaşayan Abdullah Yurtsever, 15 yıldır yaptığı minyatür dokuma tezgahlarıyla unutulmaya yüz tutmuş bir geleneği yaşatıyor. Emeklilik sonrası hobi olarak başladığı bu uğraş, bugün onu Türkiye’nin dört bir yanını gezerek sergiler düzenleyen bir sanatçıya dönüştürdü.

Babadağ’dan Başlayan Yolculuk

Uzun yıllar tekstil sektöründe çalıştıktan sonra emekli olan Abdullah Yurtsever, eski günlerin hatıralarını yaşatmak için minyatür dokuma tezgahları yapmaya başladı. Babaannesinin dokuma yaptığı günlerden ilham alan Yurtsever, bu hatıraları genç kuşaklara aktarmayı kendine amaç edindi.
Yurtsever, “Babaannemin dokuma yaptığı günler aklıma geldi. O hatıraları yeniden canlandırmak istedim ve minyatür dokuma tezgahları yapmaya başladım. Bu süreçte çok araştırma yaptım. 15 yıldır bu işle uğraşıyorum ve yorucu bir yolculuk oldu, ” dedi.

Beğenilen Sanat Eseri: Minyatür Dokuma Tezgahları

Yurtsever’in ürettiği tezgahlar, halktan büyük ilgi gördü. Sanatına duyulan bu beğeni, onu sergi açmaya teşvik etti.

“İlk sergimi 6 yıl önce İstanbul’da düzenledim. Daha sonra Bursa, Konya, Aksaray ve Denizli’de sergiler açtım. Babadağ’a davet edilmem ise benim için çok anlamlı oldu. Babadağlı olarak burada geçmişi yad etmek harika bir duygu, ” diyen Yurtsever, her sergide geçmişle bağ kuran insanların mutluluğunu paylaşmanın kendisi için bir motivasyon kaynağı olduğunu ifade etti.

Unutulmaya Yüz Tutmuş Bir Geleneği Yaşatıyor

Minyatür dokuma tezgahları, sadece nostaljik birer obje değil, aynı zamanda Türk kültürünün önemli bir mirasını simgeliyor. Abdullah Yurtsever’in özenle hazırladığı bu eserler, genç nesillere dokuma kültürünü tanıtarak geçmişle bir köprü kuruyor.

Vatandaşlar, bu sergiler sayesinde eski dokuma günlerini hatırlıyor ve unutulmaya yüz tutmuş bir geleneği yeniden keşfediyor. Yurtsever, “Gelen ziyaretçilerimiz çok memnun. Hatıralarını tazeleyen insanlar sayesinde daha çok çalışma isteği duyuyorum. İleride daha büyük sergiler düzenlemek istiyorum, ” diyerek gelecekteki projelerine dair umut dolu mesajlar verdi.

Geçmişten Geleceğe İlham Kaynağı

Abdullah Yurtsever’in minyatür dokuma tezgahları, yalnızca Babadağ’ın değil, Türkiye’nin kültürel zenginliğini yansıtan bir değer. Peki, sizce böyle sanat eserleri gelecek nesillere aktarılmak için yeterince destekleniyor mu? Görüşlerinizi paylaşarak bu kültürel mirasın yaşatılmasına katkıda bulunun.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *