AMCAM pazarda tezgâhın başına geçti. Orta boy bir torba alıp, sarımsak reyonunun önünde durdu, sarımsakların irilerini, çürük olmayanlarını, rengi bozulmamış olanlarından seçip, tek tek torbaya doldurmaya başladı. Torbada bir, bir buçuk kilo kadar sarımsak oldu. İşi bitmek üzere olan amcamın yanına bir başka müşteri sokuldu, yavaşça; “Sarımsağın fiyatına baktınız mı?”, Acaba! Fiyatı gören amcamın elindeki sarımsak KOR oldu yaktı. Çok seri olarak sarımsakları tezgâha boşaltıp, hızla sarımsaklı olay yerinden uzaklaştı.

Her derde deva mübarek

Hadi ama sarımsak deyip geçmeyin. İnsan hayatında ki yeri o kadar önemli ki! Her derde deva mübarek. O kadar faydalı ki, faydaları saymakla bitmez. Kan sulandırıcı özelliği var. Kolesterol düşürücü özelliği var. İştah artırıcı özelliği var. Antibiyotik özelliği var. Kan dolaşımını hızlandırır. Kalp krizi, felç, inme türündeki belaların önüne geçer. Birçok ilaç yapımında kullanılır. Kanseri önleyici özelliği olduğu söylenir. Damar kireçlenmesini önler. Tansiyon düşürücü özelliği vardır. Bağırsak kurtlarını öldürür. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Karaciğer, akciğer ve kalbimizi güçlendirir. İdrar söktürür. Kabızlığı önler. Damarların genişlemesini sağlar, Dolayısıyla kalp krizini önler. Diş ağrılarına iyi gelir. Sivrisinek türü haşereleri kovar. Mide bağırsak mikroplarını öldürür. Yara berelere iyi gelir. Ve de en önemlisi cinsel gücü artırır.

Çağın bitkisi

Sormak isterim doğrusu, sarımsak daha ne yapsın? Doğada bu kadar faydalı ikinci bir bitki var mı? Allah aşkına! Bitti mi? Hayır bitmedi... Sarımsak soframızın da bir numaralı misafiridir. Onsuz yemek olmaz. Güvecin, imam bayıldının, karnıyarığın... Vs. Tadını alamazsınız. Pizzaların, böreklerin, lahmacunların, pidelerin, yemeklerin lezzet vericisi tat vericisi, şifa vericisi sağlık vericisidir. Yani hem sağlığımızın, hem de günlük hayatımızın vazgeçilmezidir. İşte artık bu şifalı besleyici kültür bitkisinden, sarımsakta mahrum kalacağız. Neden? Çünkü sarımsağın kilosu “70” lira. Aman yanlış anlamayın sakın... İyi bir Kastamonu, Taşköprü sarımsağı, tamı tamına 70 lira. Kuzu etinin bir buçuk katı. Tavuk etinin yedi katı. Neden böyle oldu? Çünkü Kastamonu’da olumsuz hava koşulları, ve de çiftçilerin yeterince sarımsak ekmemesi dolayısıyla. (Öyle diyorlar(!)). Bunun da ileride spekülatif bir kokusu çıkar da neyse! Ama gerçek olan sarımsağın kilosunun 70 lira olduğu, hatta piyasada dolaşan söylentilere göre kışın bu rakamın, yani sarımsağın kilosunun kışın 100 liraları bulacağı yönünde. Emekli aldığı yüzde 5’lik zamla üç gün yüzü güldükten sonra aldığı zam darbeleri ile zaten nakavt durumdaydı, elektriğe, suya doğal gaza kaç defa zam geldi, ben sayamadım! Bu tür zam darbeleri karşısında halkımız artık, efsunlu, darbeyi yiyor yiyor ama yıkılmıyor. Ama sarımsak zammı hakikaten öldürücü oldu. Tamı kamına 70 lira. Tabi bu zam lokantalarda her türlü yemeği de etkileyecek. Lokantacılar ya lezzetten, ya da sarımsaktan vazgeçecekler, ya da zammı yemeğe yansıtıp müşteriye gazlayacaklar. Üçüncü bir yol da var tabii... ÇİN sarımsağı. Kanser önleyici değil de! Kanser yapıcı özelliği olduğu iddia edilen Çin sarımsağı. Sanırım artık ona dayanacaklar. Özetle dostlar artık, Evde, lokantada, mutfakta, Bir sarımsak SENDDROMU var. Kokusu şimdiden çıkmaya başladı. Bu işin sonu ne olur bilmiyorum ama! İnsanlarımızın bu kadar şifalı bir bitkiden mahrum tutulması, hem de daha yazın sonunda hiç iç açıcı değil. Özetle sarımsaksız kış günlerine kendimizi şimdiden hazırlayalım.