MOSKOVA (AA) - Rusya'nın başkenti Moskova'da dünyaca ünlü Türk flüt virtüözü Şefika Kutluer, en iyi klasik müzik yorumcusu olarak "BraVo" ödülünü aldı.

Moskova'daki Bolşoy Tiyatrosu'nda (Büyük Tiyatro) 5.BraVo Uluslararası Profesyonel Müzik Ödülü nedeniyle tören düzenlendi.

Törene, Rusya ve Türkiye'nin yanı sıra Belarus, Sırbistan, Macaristan ve Kazakistan'ın önde gelen klasik müzik sanatçıları katıldı.

Etkinlikte Türkiye'yi temsil eden Devlet sanatçısı Şefika Kutluer de Bolşoy Senfoni Orkestrası eşliğinde Türk Bestecisi Muammer Sun'un "Bozkırın Sesi" isimli eserini seslendirdi.

Geçen yıl En İyi Klasik Müzik Yorumcusu seçilen Kutluer, "Altın BraVo Heykeli"ni Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar'ın elinden aldı.

New York Times eleştirmenlerince "Sihirli Flüt" unvanıyla anılan ve Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülü sahibi Kutluer, törenin ardından AA muhabirine, Rusya'da bu ödüle layık görülmesinden mutluluk duyduğunu söyledi.

Besteci Muammer Sun'un "Bozkırın Sesi" isimli eserini Bolşoy Tiyatrosu'nda seslendirdiğine dikkati çeken Kutluer, "Ben Anadolu'nun göbeğinden gelen bir çocuk olarak Anadolu'nun ruhunu bu akşam burada flütümle Rus sanatseverlere seslendirdim. Burada bulunmaktan mutluluk ve büyük gurur duyuyorum." dedi.

Kutluer, Rus kültürü ve müziği ile özel bağı olduğunu belirterek, şu şekilde devam etti:
"Rusya, dünyamıza klasik müzik alanında çok büyük besteciler ve muazzam eserlerini hediye etti. Rusya'nın çok yüksek bir kültür ve sanat düzeyi var. Bu ülkeden böyle bir ödül almak benim için onur ve gurur vericidir. Rus müziğine son derece hayranım. Hayran olduğum Pyotr Çaykovskiy, Sergey Rahmaninov, Sergey Prokofyev, Nikolay Rimski-Korsakov, Dmitriy Şostakoviç ve diğer Rus besteciler ruhuma çok yakınlar. Bir sanatçı ve müzisyen olarak her zaman barışı destekliyorum ve amacım bütün dünyada ülkeler arasında müziğimle sevgi bağları ve köprüleri oluşturmak. Bu gece de Anadolu müziğiyle bir sevgi köprüsü oluşturduğumu düşünüyorum."

Rusya'nın başkenti Moskova'da ve St.Petersburg kentindeki konservatuarlarda konserler verdiğini anlatan Kutluer, Ankara'da Uluslararası Şefika Kutluer Festivali'ni organize ettiğini ve bu festivalin bu yıl 14.kez düzenleneceği bilgisini paylaştı.
TRT Radyo 3'te bir klasik müzik programı düzenlediğini dile getiren Kutluer, çocuklara yönelik projeler yürüttüklerini aktararak, "Ankara'da, Anadolu'nun göbeğinde doğdum ve Ankara'dan dünyaya açıldım. Viyana'da dünya bincisi olduktan sonra dünya çapında konserler başladım. Dünya piyasasında 17 tane CD'im var ve bunlara devam edeceğim." ifadelerini kullandı.

ŞEFİKA KUTLUER KİMDİR?

Üstün başarı ile mezun olduğu Ankara Devlet Konservatuarı’ndan sonra kariyer çalışmalarına Viyana’da ve Roma’da S.Cecilia Akademisi’nde devam etti. Ankara Devlet Konservatuarı’nda flüt öğretmenliği yaptı.

Birçok uluslar arası ödül alan sanatçı, Viyana’da Uluslararası Flüt Yarışması’nda dünya birincisi oldu. Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülü’nü ilk alan sanatçı olan Kutluer’e, 1998 yılında Devlet Sanatçısı unvanı verildi. “Hungarian Foundation for Performing Arts” tarafından verilen 2000 “Inter-Lyra” ödülünü kazandı.

İtalya Cumhurbaşkanı’ndan (“Cavaliere dell’Ordine della Stella della Solidarieta’ Italiana”)  “İtalyan Devlet Nişanı”nı, Avusturya Cumhurbaşkanı’ndan “Avusturya Altın Devlet Liyakat Nişanı”nı, “Kazakistan Devlet Kültür Nişanı”nı ve Slovak Devlet Altın Madalya’sını aldı.

2012 yılında Unicef’in “İyi Niyet Elçisi” seçildi.

Sony Classical tarafından çıkarılan  “Carmen Fantasy” adlı albümü “Sony Masterworks” “Altın CD” ödülüne layık görüldü. Kutluer’in “Bach Sonatas” CD’si “American Record Guide” kritikleri tarafından yılın en iyi CD’leri arasında gösterildi.  Ayrıca Gallo International firmasından “Gallo Altın CD Koleksiyonu”  ödülü aldı, Gallo Kutluer’in  bütün CD’lerini “Altın CD Koleksiyonu” etiketi ile yayınlamaktadır.

Uluslar arası Turizm Yöneticileri derneği “Skal International”, Ankara’ya kattığı değer dolayısı ile, Kutluer’i “SKALİTE” madalyası ile ödüllendirdi. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Ankara’ya değer katanlar ödülüne layık görüldü. Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) tarafından verilen “Stratejik Vizyon Sahibi Sanatçı Ödülü”nü aldı.  

Uluslararası Şefika Kutluer Festivali, MICE ve etkinlik sektörünün Oscar’ı kabul edilen “Ace of MICE Awards 2020”de “En iyi Festival” kategorisinde 1. seçildi.

Kutluer 5 Kıtada sayısız ülkede çeşitli konser turnelerine çıktı, uluslararası müzik festivallerine katıldı, radyo-televizyon programları yaptı, çok başarılı eleştiriler aldı. Uzmanlık sınıfı ve atölye çalışmaları yaptı.

Birleşmiş Milletlerin 60. Yılı dolayısı ile Cenevre’de Birleşmiş Milletler Sarayında, İspanya sarayında Kral ve Kraliçe’nin huzurunda ve Japonya’da Prens Mikasa’nın himayesinde konserler verdi.

1995 yılında, Çin’de düzenlenen 4. Uluslararası Kadın Konferansı’na Türkiye’yi temsilen katılıp bir konser verdi.

2018’de İsrail’de “Toplumu Pozitif Etkileyen ve Fark Yaratan Kadın Liderler Uluslararası Konferansı”na Mashav organizasyonu tarafından Türkiye’yi temsil etmek üzere davet edildi. 45 ülkeden üst düzey kadın liderlerle (devlet başkanı, bakanlar, milletvekilleri, yüksek yargı üyeleri ) birlikte konuşmalar yaptı ve ayrıca bir de konser verdi.

Kutluer 2019’da Çin’de düzenlenen “ Asya Medeniyetler Kongresi”nin açılış galasında 40 ayrı Asya ülkesinin sanatçılarının oluşturduğu Asya Senfoni Orkestrasında Türkiye’yi temsilen yer aldı ve Çin devlet Başkanı Şi Cinping ve 80 bin kişilik seyirciye konser verdi. Ardından Çin’de bir konser tünesine çıktı.

New York Times eleştirmenlerinin “Sihirli Flüt”  adını yakıştırdığı Kutluer, Zubin Mehta, Sir Charles Mackerras, Peter Breiner, İngiliz Royal Filarmoni Orkestrası, Berlin Filarmoni, İskoç Oda Orkestrası,  Northern Sinfonia, Tokyo Senfoni Orkestrası, Litvanya Filarmoni, European Union Oda Orkestrası, Virtuosi Di Praga, Slovak Filarmoni Orkestrası, City of London Sinfonia, St.Petersburg Akademik Filarmoni Orkestrası, Zagrep Solistleri, Festival Strings Lucerne  gibi ünlü şef ve orkestralarla konserler verdi, CD kayıtları yaptı.

Ian Anderson  Kutluer için “Şefika’s Tango” adlı bir eser besteledi. Kutluer Jethro Tull ile “Şefika’s Tango”  eserini de seslendirdiği konserler yaptı.

Arif Melikov, Turgay Erdener, Jose Elizondo, Ilyas Mirzayev ve Rene Giessen, Çetin Işıközlü Kutluer için özel besteler yaptılar.

Claude Bolling ile Jean Pierre Rampal’in anısına konserler verdi.

Dünyada sağladığı popülarite ile müzik organizasyonları ve festivallerin aranılan sanatçısı haline gelen Şefika Kutluer’in dünya piyasasında bulunan 17 CD’si Pan Classical, Gallo International, Naxos ve Sony Classical firmaları tarafından yayınlanmakta ve dünya çapında dağıtılmaktadır. Kutluer Berlin Filarmoni Orkestrası ile 2, İngiliz Royal Filarmoni Orkestrası ile bir CD kaydı gerçekleştirmiştir. Şefika Kutluer’in en son kaydettiği ve Annesine adadığı ve annesi için yaptığı bestesini de içeren Solo CD’si İsviçre’de yayınlanmış dünya çapında dağıtıldıktan sonra Türkiye’de de 2021 başında müzik marketlerdeki yerini almıştır.

Sanatçının kompakt diskleri dünya çapında aranan CD’ler arasındadır ve çok parlak eleştiriler almaktadır.

Kutluer 2010 yılından itibaren her yıl, doğduğu kent Ankara’da, “Doğu Batı ile Buluşuyor” temalı “Uluslararası Şefika Kutluer Festivali”ni (www.sefikakutluerfest.com ) düzenlemektedir.  Ankara dışındaki şehirlerde de düzenlenmeye başlanan Festivalin 13.sü 2022 Aralık ayında gerçekleşmiştir.

Şefika Kutluer T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir Devlet Senfoni Orkestrası Solist sanatçısıdır. Avrupa Birliği Oda Orkestrası Kutluer’i sürekli solisti olarak ilan etmiştir. 

Editör: Grlyrtts