İNSANLARIN genetiğinde mi var, yoksa ruhunun derinliklerinde mi? Bilmiyorum! Ama maalesef dolandırıcılık, dolandırma kavramaları hayatımıza o kadar girmiş ki, kimin eli kimin cebinde belli değil. Adam sosyal medyada hackerler aracılığıyla, vatandaşın hesabını ele geçiriyor, bir bakıyorsunuz pervasızca para istiyor. Hesap numarası veriyor. Telefon numarası veriyor. Cesaret, işlediği suçtan korkmama tavanlarda. Yaptığı suçmuş, ceza evine girecekmiş, umurlarında değil.

Ve hackerler... Onlar piyasanın silahsız soyguncuları. Çeşitli bilgisayar programları ile hesaplarımızı hackliyorlar. Paralarımızı başka hesaplara havale ediyorlar. Biraz dalgın, biraz bilgisiz, biraz da dikkatsizsen, yandı gülüm keten helva. Evinden malından mülkünden olman an meselesi. Bazen bilgili olman dahi yetmiyor.

Bu piyasa solucanları için hırsızlık günlük rutin bir iş gibi. Adam; “teröristler hesabına sızmış” diyor, evine geliyor, polis süsü veriyor, paranı alıyor. Telefonla kendini polis olarak tanıtıyor paranı alıyor. İşin garibi bu tür tuzaklara Canan Karatay gibi mürekkep yalamış dünyayı bilen profesörler bile takılabiliyor.

Gözde konu vize

Hadi küçük bir örnek daha verelim. Bu günlerin gözde konusu vize. ABD-AB emperyalistlerinden vize almak. Deveye hendek atlatmak kadar zor.. Önünüze konan formlarda bir tek ananızın nikahını sormuyorlar. Neyse bir iş kadını olan Esin Bellek kızımız, Hollanda’ya vize almaya karar veriyor. Ancak artık Almanya, Hollanda, Belçika gibi bazı ülkelerden vize, almak için bu ülke konsolosluğuna direkt başvuramıyorsunuz, bu işi yapan aracı kurumlar acenteler var. Google amcada bu acentelerle ilgili arama yaptığınızda, ilk sırada önünüze VFS Global diye bir acente çıkıyor. İş kadınımız vize için bu acenteyi arıyor. Acente hemen ilgileniyor. Kendilerine formlar gönderiyor, bir de vize için adam başı 350 TL artı 86 euro para talep ediyor. Yani iş kadınımız buraya 700 TL ve 172 euro para gönderiyor. Ve bu şirket kendine geri dönüyor, ayın otuzuna randevu aldığını bildiriyor. Randevu günü, vize için İstanbul-Şişli Harbiye’deki gerçek VFS Global merkezine giden, Esin Bellek kızımız büyük bir hayal kırıklığı yaşıyor. Vize görevlileri kişi başı 86 euro dışında bir para talepleri olmadığını, ‘Visa Agency Turkey’ adlı şirketin kendileri ile alakası bulunmadığını, kendisi gibi birçok kişinin dolandırıldığını söyleyip kendilerine dava açabileceğini söylüyorlar. Büyük bir şok yaşayan kızımız, hemen merkezi Ankara’da olan şirketi arıyor, 700 lira parasını geri istiyor.

Ortalık dolandırıcı kaynıyor

Verilen cevap ilginç; “Biz size danışmanlık hizmeti verdik. Bu para o hizmetlerin karşılığı” diyerek telefonu yüzüne kapatıyor ve daha sonra hiçbir aramaya cevap vermiyorlar. Şaka gibi. VFS Global yetkililerine durumu ileten kızımız; “Biz kendileri ile davalıyız. Siz de dava açabilirsiniz, bu tür acenteler ortalıkta çok. Müracaat ederken lütfen araştırmadan başvuru yapmayınız” diyorlar. Bu tür dolandırıcılık hikayelerini adresine girdiğinizde bol miktarda olduğunu, insanlarımızın acımasızca canlarının yakıldığını görebilirsiniz. Özetle dostlar ortalık dolandırıcı kaynıyor. Lütfen bir yere para göndereceğiniz zaman, EFT yapacağınız zaman veya karşınıza telefonla maille çıkan dolandırıcılara karşı dikkatli olun. Son pişmanlık fayda olmaz, malınızdan, mülkünüzden, paranızdan, hatta canınızdan olabilirsiniz. Bizden İhracatı savunma sanayisi sırtladı söylemesi.