Her ay yaklaşık 1,5 milyon kimlik avı dolandırıcılığı sitesinin oluşturulduğu dijital dünyada, geçen yıl sadece 850 milyondan fazla fidye yazılımı virüsü tespit edildi

Bulaştığı sistemler üzerindeki verilere erişimi engelleyerek şirketlerden para talep eden fidye yazılımı, şirketleri her geçen gün daha da köşeye sıkıştırıyor. Her ay yaklaşık 1,5 milyon kimlik avı dolandırıcılığı sitesinin oluşturulduğu dijital dünyada, sadece geçen yıl 850 milyondan fazla fidye yazılımı virüsünün tespit edilmesi, şirketlerin siber güvenliklerine yönelik büyük tehditler yaratıyor. Saldırganların kurumsal ağlarda yer edinmesini önlemek için, şirketlerin güçlü yama politikalarına, çalışanlarını bilinçlendirmesine ve koruyucu güvenlik programlarına kesinlikle ihtiyacı olduğunu belirten Komtera Teknoloji Kanal Satış Direktörü Gürsel Tursun, şirketlerin bu tür saldırılar sonrasında verilerini geri kazanabilmesi için etkili 4 adımı uygulaması gerekiyor.

1. Adım: İzole edin. Başka bir şey yapmadan önce, virüslü cihazların ağdan kaldırıldığından emin olun.

2. Adım: Tanımlayın. Bu adım genellikle göz ardı edilir. Saldırının ne olduğunu bulmak için birkaç dakika harcayarak, ne tür fidye yazılımı bulaştığını, fidye yazılımının bulaştığı dosyaları tespit edin.

3. Adım: Raporlayın. Birçok güvenlik uzmanının çekinmesi veya zaman kısıtlamaları nedeniyle göz ardı ettiği başka bir adım ise saldırı raporlamalarıdır.

4. Adım: Kurtarın. Bir fidye yazılımı saldırısından kurtulmak için sahip olduğunuz seçenekleri değerlendirin.