Konda anket, kesin seçim sonucu vermiş gibi yorumlar yapılıyor. Sağ gösterip sol vuranlar var. Hükumete yakın gibi pozisyonda olan, fırsatını buldu mu vurup geçen Cem Küçük Konda Anket şirketinin 20 Aralık araştırmasını yayınlamış. Attığı twitte Millet ittifakının bu zor dönemde bile düşük olduğunu söylerken satırlarında görüyoruz ki iki ittifak kafa kafaya. İP neredeyse yüzde 15. FETÖ iddialarıyla ortalık yıkılırken algı desteğine olan ihtiyacı Konda gidermiş. 

Seçim kapıdayken, anket şirketleri ile ilgili yasal düzenleme yapıldı mı? Hele ki seçime bir yıl kala, kâğıt üzerinde hazırlanmış, gerçekten yapılmış gibi algı anket sonuçları topluma boca ediliyorken kuvvetli yaptırımlar yoksa, toplum dezenformasyon ağına bırakılmış demektir.

Cem Küçük; Konda sahibi Tarhan Erdem sanki YSK başkanıymış da, kesin seçim sonucu açıklamış gibi yorum yapmış. Sorosçu TESEV’de yüksek istişare kurulu üyesi olması (bir de CHP’li oluşu) acaba Soros anketler üzerinden de büyük mü oynayacak sorusunu akla getiriyor. Kimi şirketler de cep doldurmak için Soros furyasına katkı sağlayabilir. Bu da milli iradenin sandığa tecellisi üzerinde oyun kurmak olur.

Konda’nın 20 Aralık’ta açıkladığı anketine Millet İttifakı medyası yoğun ilgi gösterdi. Anket yayınlanırken kim yaptırdı, kaç kişi katıldı, nasıl yapıldı gibi hiçbir sorunun cevabı yoktu. Mesela bir gazete “muhalif araştırma şirketi” demiş. Doğruya doğru ama anket tarafsız gözlemdir. “Muhalif” dedin mi alıcısı olan muhalifleri gaza getirme anlamı taşır. 

Son bir ayda adları hiç duyulmadık sözde anket şirketi verileri de ortama saçılmaya başladı. Hepsinin ana fikri AKP’nin kamuoyu desteğinin düştüğü, MHP’nin ise baraj altı kalacağıydı. Aç tavuk, kendini buğday ambarında sanır denecek noktayı çoktan geçtik. Sosyal medya yalanları, siyasi parti liderlerinin gri propagandaya dönük söylemleri ile başarının üzeri örtülüyor. Neticede eldeki kaynak insan.

Anketlerde, DEVA, Gelecek Partisi gibilerin alacağı oy oranının sanal yükseltisi çıktı. Aynı oyunu İP’e yapmışlardı. Yüzde 16’larda gösterilmişti. Kendi hallerini bildikleri için CHP şemsiyesi altında girdiler seçime. Yoksa baraj altıydılar. Anket şirketleri yalana dolana karşı raptı zapt altına alınmalı.

Parayla anket neticesi ilanı gibi iddialar önemli. Yine saha çalışması yapmadan anket neticesi yayınlamanın cezai yaptırımı olmalı. Mevzu parti değil ki Türkiye. 

Unutmadan hemen söyleyeyim. Millet İttifakı içinde yer alacağı kesinleşen, AKP’nin, İyi Partilerinin oy oranı ilan edilirken, Muharrem İnce ve Mustafa Sarıgül hareketinin yüzdelerine hiç girilmemiş. Henüz parti kurulmadı denebilir. Akşener, parti kurmadan, oy oranı nasıl ilan edilmişti acaba? 

1 Mart’ta partisinden istifa edecek denilen, parti binasını dahi tutmuş olan Muharrem İnce’yi yok saymışlar. Cumhurbaşkanlığı seçiminde partisinden daha çok oy alan birini görmezden gelmişler.

Seçime iki yıl kala dışarıdan yedi düvel ekonomi çarkına çomak sokarken, içerden de yüklenecekleri belli oldu. Erken seçim için kim bilir ne operasyonlara maruz kalacağız?