Futbolda Süper Lig maçları sezonun bitmesine 8 hafta kala koronavirüs salgını nedeniyle ertelenmişti.

Türkiye Futbol Federasyonu ve Kulüpler Birliği maçların ne zaman tamamlanacağı konusunda çalışmalar yaparken, ortaya "Aynı şehirde oynama", "Haziran ayında başlayıp temmuz ayında bitirme" gibi öneriler atılmış, seyircisiz oynama fikri öne çıkmıştı.

Ancak sokağa çıkma yasağı kısıtlaması hala sürerken, okullar bile açılamazken, sokaklarda yanyana bile yürünemezken maçların nasıl oynanacağı da merak konusu oldu.

Avrupa'da bazı ülkelerde liglerin iptal edilmesinden sonra Türkiye'de de aynı kararın alınabileceği, ya da sonbaharda başlanıp, gelecek sezon öncesi 8 haftanın tamamlanabileceği ileri sürüldü.

Konu ile ilgili Maçkolik ve Goal Türkiye’ye açıklamalarda bulunan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Profesör Doktor Mehmet Ceylan, en iyi ihtimalle sonbaharda statlara seyirci alınabileceğini belirtti. 

Mehmet Ceylan, şunları söyledi:

- Bu salgının bir de dördüncü dönemi var. Hayatın normale dönmeye başladığı bir dönem. Önümüzdeki sezon maçlar dördüncü dönemde oynanacak ve o zaman kadar virüsün nasıl davrandığını gözlemlemiş olacağız. 

- Bunları gözledikten sonra seyircili maçlar oynanacaktır ama orada da durum eskisi gibi olmayabilir. Tedbirler çok acele kaldırılmazsa, sonbahara kadar dördüncü döneme girip kısıtlı da olsa seyircili maçların oynanabileceğini düşünüyorum. Bu dönem de Eylül veya Ekim ayını bulabilir.

- Belki stat kapasitelerinin belli bir kısmı sosyal mesafe kurallarına göre kullanılacak ve seyirciler maskeli olacak. Normalde insanlar arasında 1.5 metre mesafe olması gerekir. Statlardaki fiziki şartları tam kestiremiyorum ama tahmini olarak kısıtlı seyirci alımı durumunda kapasitelerin 3’te 1’i oranında bir seyirci alımı olabilir. Örneğin 50 bin kişilik bir stadyuma 17-18 bin kişi almanız gerekebilir.

- Eskisi gibi dolu statlarda maç oynanması için beşinci döneme girilmesi gerekiyor. O dönemde ya virüs bir mutasyona uğrayıp artık insandan insana bulaşmayacak, ya da etkili bir aşı geliştirilecek ve herkes aşı olduktan sonra eski hayatımıza dönebileceğiz.

- Takımların kamp yaptıkları dönemde sıkı tedbirler alınsa bile hastalığın yüzde 5 oranında futbolculara ve teknik ekibe bulaşma riski var.

- Kamp dönemi bittikten sonra testler yapılır ve herhangi bir sorun çıkmazsa ekipler maçlara götürülür ve stadyumlar dezenfekte edildikten sonra maçlar sıfıra yakın bir riskle oynatılabilir. Tabii, örneğin otelde çalışanlar dışarı çıkıp geliyorlar. Yüzde 5 de olsa bir risk oluşturacaktır, futbolculara teknik heyete hastalık bulaşma riski… Bunu göze alıyorum, dersiniz ve öyle yaparsınız.

Editör: Haber Merkezi