Sabah gazetesinin usta yazarı Hıncal Uluç, özellikle Başakşehir maçı nedeniyle Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim'i ağır bir şekilde eleştirdi.

Köşesinde, "20 sene önceki Terim nerde, Hocam?" başlıklı bir yazı kaleme alan Uluç, "Maç günü, bu köşenin tamamını altında Fatih Terim imzası olan bir yazıya ayırmıştım. Kopenhag 2000'in 20'nci yılında, bugünün Fatih Terim'i, 17 Mayıs'ta Arsenal ile final oynayacak Fatih Terim'e, 16 Mayıs gecesi odasına kapanmış maçı düşünen ve planlayan o son dört yılın "Muhteşem" hocasına bir mektup yazıyordu. Galatasaray dergisinin mayıs ayında çıkan bu yazıyı, Galatasaray'ın şampiyonluk umutlarını son maça kadar taşıyacak Başakşehir maçını oynayacağı güne koydum.. Senin Başak maçını oynayacağın akşamın sabahına.."Aslında Fatih Terim imzalı bu mektup, 2000 Yılı Fatih Terimi'ne değil, bugünkü Fatih Terim'e yazıldı. İyi oku" demek istedim.. Kendine yazdığın bu çok önemli mektubu, kendin bile okumadın Hocam, ne yazık ki.." ifadelerini kullandığı yazısına şöyle devam etti:

Şampiyonluk umutlarının devam etmesi, Başakşehir maçını kazanmanla mümkündü. Yedi eksiğin vardı. Savunma ve hücumun en önemli adamları dahil.. Bugüne dek hiç oynatmadıklarını sahaya çıkarmak sezon boyu tavrın ve davranışlarınla suratlarına adeta "Size mecbur kalmadıkça görev vermem" dediklerini sahaya çıkarmak zorundaydın. Ama bunlar mazeret değildi.
Çünkü kazanman şarttı. Hele bir gün evvel Trabzon 2 puan kaybedince, 3 puan sana kapıyı bayağı aralayacaktı.

Maçı önce kafanda oynayıp kazanman gerekiyordu. 2000 yılında Herta Berlin'e Almanya'da 4 atan, İstanbul'da Milan'ı son dakikada yenip eleyen Terim'in kazandığı gibi..
Başakşehir'in zaafları neydi?. Bu zaaflara karşı nasıl hücum edecek, gol kovalayacaktın?.
İlk soru bu değil mi?.
Ama maçın 90 dakikası, bu soruyu aklına bile getirmediğini gösterdi. Hiçbir şey düşünmemiş, bir haftayı boş geçirmiştin. Hadi haftayı ziyan ettin diyelim.
Önündeki maçı da okuyamadın.
Galatasaray'ın ne kadar yanlış, ne kadar faydasız, anlamsız hücum ettiğini göremedin. Takımın iyi oynadığını sanacak kadar gaflet uykusundaydın.

Başak kalesinde, senin hele yan toplarda durmadan gol yiyen Muslera'n değil, hava toplarına hakim bir milli kaleci Mert var. İki stoperde de, gene hava toplarında fevkalade iyi ve uzun adam ikilli, Epureanu ve Ponck.. Bu müthiş hava hakimiyetine, 9'u kornerden tam 45 top yollarken, sende kim kafa vuracaktı peki Hocam! Kimse.. Çünkü senin hücumunda kafa vuracak adamların hiçbiri oynamıyordu. Takıma koyduklarının hepsi kısa adamlardı..

O zaman golü topu rakibe teslim edip geri gelmekten başka işe yaramayan ortalar yerine, başka oyun taktiği araman gerekiyordu.. Maçı önce kafanda oynayacak ve hava toplarının palavra olduğunu görüp, golü yerden arayacaktın.
Nasıl?.

O hava toplarını armut gibi toplayan stoperleri yerden hataya zorlayarak. Bire bir teknikleri kuvvetli adamlarını, mesela işte tam zamanı Belhanda ve Feghouli'yi kullanarak.. Senin takımın durmadan hava toplarını Başakşehir'e teslim ederken benim ekran önünde öfkeli "Yerden oynayın.. Yerden oynayın" bağrışlarım, maçı birlikte izlediğim arkadaşların kafalarını şişirdi Hocam.. Ama sen bir türlü, orta yapmanın topu rakibe vermek olduğunu göremedin, anlayamadın.
Çünkü maçı kenardan da okuyamadın.

Tek golün, topun yere indiği tek akında ve yerden geldiği halde, yani sahada "Bu Galatasaray, bu Başakşehir'e nasıl gol atar" konulu adeta bir kostümlü prova yapıldığı halde anlayamadın.
Rakip 10 kişi kaldığı halde, o çok kıymetli dakikalarda, bu eksiği değerlendirecek, "Yerden ve ayağa ve de hızlı" oyunla gol arayacağına, "Doldur, boşalt"a devam ettin ve maçı adeta sana vermek için her türlü hatayı yapan Okan Hoca'nın, galibiyeti arayıp Şampiyonluk'ta en büyük adımı atacakken, beraberliğe razı Okan Hoca'nın tuzağına düştün. Sen de beraberliğe razı oldun.

89. dakikada 2-1 mağlup durumdayken, maçı 3-2 kazanan Fenerbahçe'nin son 5 dakikasını izle hocam.. Fener kazanacağını adeta ilan ederek gidiyordu rakibinin üstüne.. Senin takımın ise, on para etmez beraberliğe "Ben de razıyım" diyordu.
Fener bunu kaçıncı defa yapıyor?. Son dakika gollerini hep atıyor. Neden?. Tüm yönetim hatalarına rağmen takımda "Fenerbahçe/ Büyük Takım" ruhu var.. Sende ne var?. Teslim olan, kabullenen, boyun eğen sıradanlık!.

Bilir misin Hocam, 30 yıl sonra şampiyon olan Liverpool'un "Taç antrenörü" var. Çünkü taçta ofsayt yok. Bunu değerlendirmek başta, taç atışı ile yapılacak tonla oyun var.
Oysa senin takımın taç acizi.. Beş yıldır beşyüz defa yazdım. Başakşehir maçında zavallı Saracchi, taç çizgisi üzerinde kaç defa şaşkın bekledi ve etrafa umutsuz baktı "Kime atayım ulan" dercesine.. Farkına bile varmadın Hocam..

Fatih Hocam, Ne Başakşehir'i okuyabildin, ne takımını bu maça özel hazırlayabildin. Sezon başından beri yaptığın "İnadım inat" hataların yüzünden şampiyonluktan uzaklaşmışken, rakiplerin kaybettikleri aptal puanlarla sana bir şans daha verdiler. Onu da kullanamadın.
Bu sene "Avcuna konan" şampiyonluğu sen kaybettin Hocam!.
2000 yılının "Muhteşem Fatih Terimi" nin gölgesi olamayan sen!.

 

Editör: Haber Merkezi