Türk futbolunda dünyada görülmesi mümkün olmayan bir garip olayı Ajansspor yazarı Atilla Türker ortaya çıkardı.

Türker bugünkü yazısında Futbol Federasyonu Tahkim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Balcı'nın aynı zamanda bir kulüp başkanının da avukatı olduğunu yazdı.

İş bu kadarla da bitmiyor. Türker'in yazısına göre Balcı ile birlikte çalışan bir avukat da Fenerbahçeli Emre Belözoğlu'nun da avukatı.

Elinde belgeler de bulunduğunu belirten Türker'in yazısından öne çıkan bölümler şöyle:

- Prof. Dr. Murat Balcı... Kimdir Murat Balcı? Halen Türkiye Futbol Federasyonu Tahkim Kurulu Başkanı... Tahkim Kurulu’nda 8 yıldır bulunuyor... 4 yıl önce Başkan Vekili oldu... 10 ay önce de Tahkim Kurulu Başkanlığına getirildi.

- Biliyorsunuz, Tahkim Kurulu, Türkiye Futbol Federasyonu’nun en üst hukuk kuruludur. Türk futbolundaki uyuşmazlıklarla ilgili nihai karar merciidir. Murat Balcı da hukuki bağlamda Türk futbolunun haliyle 1 numaralı ismidir.

- Tahkim Kurulu Başkanı Sayın Murat Balcı, Sayın Göksel Gümüşdağ’ın avukatı... Göksel Gümüşdağ’ın kim olduğunu söylememe gerek yok elbet... Türk futbolunun en etkili isimlerinden birisi... Belki de 1 numarası... Ve halen Süper Lig’de şampiyonluğa oynayan Başakşehir Kulübü’nün Başkanı... Tahkim Kurulu Başkanı Murat Balcı, 8 yıl önce Göksel Gümüşdağ’ın avukatlığını yapmaya başladı.

- Ayrıca... Elimdeki aynı belgede, Göksel Gümüşdağ’ın avukatı olarak başka bir isim daha gözüküyor. Kim mi bu isim? Sayın Cansu Şahin... Öyle ki... Avukat Cansu Şahin ile Avukat Murat Balcı’nın iş adresi mahkeme tutanaklarında aynı görünüyor.

- Cansu Hanım, aynı zamanda kimin avukatı biliyor musunuz? Emre Belözoğlu’nun avukatı... Mesela Trabzonsporlu Zokora davasında Emre Belözoğlu’nun avukatlığını Cansu Hanım yaptı. 

- Yani, tablo şu: Türk futbolunun en önemli kulüp yöneticilerinden birisi olan Göksel Gümüşdağ ile... Türk futbolunun en önemli oyuncularından birisi olan Emre Belözoğlu’nun... Avukatları çok iyi... Nitekim bu avukatlardan biri olan Murat Balcı, Türkiye’de futbolla ilgili cezalara son noktayı koyuyor. Murat Balcı 8 yıldır Tahkim Kurulu’nda görev yapıyor. Halen de Tahkim Kurulu Başkanı...

- Başakşehir Kulübü’nü doğrudan ya da dolaylı olarak ilgilendiren bir dosya, Tahkim Kurulu’nda ele alındığı zaman, kafalarda bir soru işareti oluşmaz mı? Oluşmuyor mu?

- Keza, Emre Belözoğlu’nu doğrudan ya da dolaylı olarak ilgilendiren bir dosya, Tahkim Kurulu’nda ele alındığı zaman, bir sıkıntı ortaya çıkmaz mı? Çıkmıyor mu?

- 3 yıl önceydi... Rize’de oynanan Rizespor-Başakşehir maçı sonrası büyük olaylar yaşandı. Başakşehirli bazı futbolcular, maçtan sonra bazı gazetecileri adeta eşek sudan gelene kadar dövdü. Gazeteler çarşaf çarşaf yayımladı. Televizyonlar günlerce gösterdi.

- Nitekim... Başakşehirli oyunculara 8’er, 10’ar maç ceza geleceğini bizzat bu işin uzmanları dile getirdi. Türkiye Futbol Federasyonu disiplin talimatı gereği olaylara adı karışan oyunculara 8’er, 10’ar maç ceza verileceği günlerce yazıldı, çizildi.

- Peki, ne oldu? O sezon Başakşehir forması giyen Emre Belözoğlu’na sadece 50 bin lira para cezası geldi. Sadece 50 bin Türk Lirası...
Maç cezası yok. Emre Belözoğlu, Başakşehir’in oynadığı ilk resmî maçta sahaya çıkma mutluluğunu yaşadı.

- O vahim olaylar nedeniyle Emre’ye sadece 50 bin Türk Lirası para cezası veren Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu, Volkan Babacan’a 1 maç, Ufuk Ceylan ve Yalçın Ayhan’a ise 5’er maç ceza verdi. Sonra ne oldu? Göksel Gümüşdağ’ın başkanlığını yaptığı Başakşehir Kulübü, Murat Balcı’nın Başkan Vekili olarak görev yaptığı Tahkim Kurulu’na başvurdu. Tahkim Kurulu ne yaptı? Ufuk Ceylan ve Yalçın Ayhan’ın 5’er maçlık cezalarını 3’er maça indirdi.

- Prof. Dr. Emine Yazıcıoğlu... Kimdir Sayın Emine Yazıcıoğlu? Halen Tahkim Kurulu Başkan Vekili... Sayın Emine Yazıcıoğlu, 4 yıldır Tahkim Kurulu’nda bulunuyor. Daha önce raportör üye idi, şimdi ise başkan vekili.

- Şöyle de bir durum var. Sayın Emine Yazıcıoğlu, Fenerbahçe Kulübü kongre üyesi. Belge mi? Bu belge de elimde bulunuyor.

- Halit Fahri Gültekin... Kimdir Halit Fahri Gültekin? 2011 yılında Futbol Federasyonu Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu Başkanı oldu.
Sonrasında da Etik Kurulu Başkanı ve ardından Tahkim Kurulu Başkanı oldu. 10 ay öncesine kadar da Tahkim Kurulu’nda başkanlık koltuğunda oturuyordu. İşte... Halit Fahri Gültekin’in başkan olduğu Tahkim Kurulu’nda Murat Balcı başkan vekili, Emine Yazıcıoğlu ise raportör üye idi. Belirteyim... Halit Fahri Gültekin de Fenerbahçe Kulübü kongre üyesi...Üye numarası da 3...

- Sayın Murat Balcı ile devam edelim... Murat Balcı halen çok da güzel bir dayanışma yapıyor. Şöyle ki... Ülkemizde profesyonel düzeyde tüm cezaları veren Türkiye Futbol Federasyonu Disiplin Kurulu’nun Başkanı Aytaç Yüksel ile... Disiplin Kurulu’nun verdiği cezalara son noktayı koyan Türkiye Futbol Federasyonu Tahkim Kurulu’nun Başkanı Murat Balcı... İki kader arkadaşı... İki iş arkadaşı...İki büro arkadaşı...

- Hatta ortak göründükleri adres sayısı 1 değil, 2... Evet... Türkiye Futbol Federasyonu Tahkim Kurulu Başkanı Murat Balcı ile... Türkiye Futbol Federasyonu Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu Başkanı Aytaç Yüksel’in... İstanbul’da 2 ortak bürosu var.

- Türkiye’de profesyonel futbolda tüm cezaları belirleyen 2 kurulun 2 başkanı... Günlük iş yaşamında da birlikte çalışarak...Tarihi bir dayanışmaya imza atıyorlar.

- Tahkim Kurulu Başkanı Murat Balcı ile Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu Başkanı Aytaç Yüksel el ele vererek kitap da yazdılar.
Hem de 1 değil, 2 kitap... Kitaplardan birinin adı, “Enerji Piyasası Mevzuatı”... Diğer kitabın adı ise, “Gerekçeli, içtihatlı Bankacılık Kanunu”... Yani, biri enerji piyasası, diğeri bankacılık kanunu...


- Hatırlarsınız, bir süre önce yazdığım yazıların birinde yine çok çarpıcı bir paylaşımda bulunmuştum. Neydi bu paylaşım? Futbol Federasyonu tarafından bastırılan bir evrakta Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu ve de Tahkim Kurulu üyelerinin isimleri tek tek yazıyor.

- Bu isimlerin yanında ise kalemle yazılı bazı bilgiler-iddialar var. Nedir bunlar? Aytaç Yüksel’in adının yanında (Fenerbahçe-Murat Balcı ile ortak-müşterek kitap yazdılar) yazıyor. Murat Balcı’nın adının yanında ise (Fenerbahçe-Göksel Gümüşdağ’ın avukatı) yazıyor. Daha önce yayınlamış olduğum bu paylaşıma herkes sanal ortamdan yine kolaylıkla ulaşabilir. İsteyen her kişiye de mail ya da Whatsapp aracılığıyla gönderebilirim.

- Aytaç Yüksel ve Murat Balcı mevzusuna tekrar dönelim. Görüldüğü üzere... Ülkemiz futbolunda... Adeta... Yerel mahkemede kararı veren hakim ile... Dosyayı inceleyen Yargıtay Daire Başkanı... İç içe iki arkadaş. Günlük hayatta bile aynı büroda bulunuyorlar. Birlikte çalışıyorlar. Birlikte kitap yazıyorlar. Kader arkadaşlığı yapıyorlar.

- Evet... 147 bin avukatın bulunduğu güzel ülkemizde... Disiplin Kurulu Başkanı ve Tahkim Kurulu Başkanı’nın İstanbul’da aynı bürodan çıkması güzel bir tesadüf olsa gerek. 

- Aytaç Yüksel’in başkanlık yaptığı Disiplin Kurulu, profesyonel futbolla ilgili tüm cezaları veriyor. Murat Balcı’nın başkanlık yaptığı Tahkim Kurulu ise bu cezaları onaylıyor ya da indiriyor. Keza, aynı Tahkim Kurulu, misal, Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu’nun kararını bile onaylıyor ya da bozuyor. Yani mevzuat gereği, son noktayı her zaman Tahkim Kurulu koyuyor.

Editör: Haber Merkezi