Avrupa futbolunun kulüp düzeyindeki en önemli organizasyonlarından UEFA Avrupa Ligi’nde şampiyon bu yıl İstanbul’da belli olacak. 2025-26 sezonunun final mücadelesi, 20 Mayıs 2026 Çarşamba günü Beşiktaş Park’ta oynanacak. Finalde Almanya temsilcisi Freiburg ile İngiltere ekibi Aston Villa karşı karşıya gelecek.
Karşılaşmanın Türkiye saati ile 22.00’de başlayacağı açıklandı. UEFA’ya göre Beşiktaş Park, 2019 UEFA Süper Kupası’nın ardından ikinci kez büyük bir UEFA finaline ev sahipliği yapacak.
İstanbul’da dev organizasyon heyecanı
UEFA Avrupa Ligi finalinin İstanbul’da oynanacak olması şehirde büyük heyecan yarattı. UEFA ve Türkiye Futbol Federasyonu’nun uzun süredir organizasyon hazırlıkları yaptığı belirtiliyor. TFF heyetleri ile UEFA yetkililerinin statta kapsamlı incelemeler gerçekleştirdiği açıklandı.
Yetkililer, finalin İstanbul’un uluslararası spor organizasyonları açısından önemini artıracağını ve şehrin tanıtımına büyük katkı sağlayacağını ifade ediyor.
Finalin tarafları: Freiburg ve Aston Villa
Bu sezon Avrupa Ligi’nde başarılı performans gösteren Freiburg ile Aston Villa final biletini alan takımlar oldu. Freiburg tarihindeki ilk Avrupa finaline çıkarken, Aston Villa ise UEFA Kupası/Avrupa Ligi finaline ilk kez yükseldi.
İngiliz temsilcisi Aston Villa son büyük kupasını 1996 yılında kazanmıştı. Freiburg ise kulüp tarihindeki ilk büyük Avrupa kupasını hedefliyor.
Beşiktaş çevresinde yoğun güvenlik önlemi
İstanbul Emniyet Müdürlüğü, final öncesi ve maç günü için geniş güvenlik ve trafik önlemleri alındığını duyurdu. Özellikle Beşiktaş, Dolmabahçe ve Maçka çevresinde bazı yolların geçici olarak trafiğe kapatılacağı açıklandı.
Yetkililer sürücülere Dolmabahçe Gazhane Caddesi, Dolmabahçe Caddesi ve Kadırgalar Caddesi gibi alternatif güzergahları kullanmaları tavsiyesinde bulundu.
Taraftar festivali düzenlenecek
UEFA, final öncesinde Beşiktaş Meydanı’nda ücretsiz taraftar festivali düzenleneceğini açıkladı. Festival kapsamında kupa seremonisi, futbol etkinlikleri ve eski yıldız futbolcuların katılacağı organizasyonlar yapılacak.
UEFA Avrupa Ligi final elçisi İlhan Mansız’ın da etkinliklerde yer alacağı belirtildi. Taraftarların kupa ile fotoğraf çektirebileceği alanların kurulacağı ifade edildi.
İstanbul’un UEFA geçmişi dikkat çekiyor
İstanbul daha önce UEFA Şampiyonlar Ligi finali, UEFA Süper Kupası ve birçok uluslararası organizasyona ev sahipliği yaptı. Beşiktaş Park da 2019 UEFA Süper Kupası finalinde Liverpool ile Chelsea arasındaki mücadeleye sahne olmuştu.
UEFA Avrupa Ligi finalinin yeniden Türkiye’ye verilmesi, İstanbul’un uluslararası futbol organizasyonları açısından güvenilir merkezlerden biri olarak görüldüğü yorumlarına neden oldu.
