2018 Dünya Kupası itibariyle “Video Yardımcı Hakem” (VAR) sistemiyle beraber futbolda hakem yönetimi büyük değişikliğe uğramıştı. Hakem hatalarını minimum seviyeye indirme amaçlı gelen sistem; neredeyse her maç oyunu soğutması, hakemlerin hatalı gördükleri veya itiraz edilen pozisyonları VAR hakemleriyle maç içerisinde konuşup son kararı vermesi fakat VAR’dan çıkan bazı kararların sorgulanacak düzeyde hatalı olması, bir diğer yandan VAR hakemleriyle maç hakeminin arasındaki konuşmaların duyulmamasından kaynaklı şeffaflığın kaybolması birçok teknik adam, yorumcu ve taraftardan olumsuz eleştiri topluyordu.

PREMİER LİG YÖNETİMİ DEĞİŞİKLİK KARARI VERDİ

Premier Lig ve Şampiyonlar Ligi’nde penaltı kararlarını direkt VAR hakemlerinin vermesi hataları oldukça azaltmasına rağmen kararın taraftarların görmediği bir noktada verilmesi tribünlerden olumsuz tepkiler alıyor. Premier Lig yönetimi bu durumu düşünerek yeni uygulanmaya başlanan VAR sisteminde değişiklik yapmaya karar verdi. 

TRİBÜNLER HAKEM KARARLARININ NEDENİNİ DUYACAK

Pozisyonların konuşulup karara varılmasının ardından hoparlör sistemiyle taraftarlara aynı esnada bilgi verilecek. İngiliz basınında yapılan açıklamaya göre VAR’ın şeffaflığını artırmak isteyen yönetim, kararın yürürlüğe girmesi için FIFA ve IFAB ile görüşmeler devam ediyor. Olumlu dönüş alınırsa hemen uygulanmaya başlanacak. Premier Lig yönetiminin düşündüğü bu değişikliğin diğer ligleri de etkilemesi bekleniyor.

Editör: Haber Merkezi