Sultan I.Murat’ın şehit olduğu yer olan Meşhed-i Hüdavendigâr’a hakim bir tepede bir otağ-ı hümâyûn kurulduğu gibi sağına da minber, mihrab ve bir kürsü koyulmuş, ahali ise, cuma namazını padişahla eda etmek üzere buraya toplanmıştı.

Padişah Mehmed Reşad saat bir sularında ikametgahından maiyeti ile beraber yola çıkmış yol üzerinde kısa bi aradan sonra Pristine yakınlarındaki bu otağ-ı hümâyuna ulaştı. Bu esnada ayandan Manastırlı Ismail Hakkı Efendi’nin on binlerce cemaate, Padişaha, vatana, Meşrutiyete sadakâtin dinen ne derecelerde iki dünya kurtuluşu için lazım geldiği hakkındaki vaazı devam etmekteydi.

Süleyman Batuş ve Isa Bolatin gibi meşhur ahalinin yanısıra bir kısım hıristiyan ahali de hazır bulunuyordu. Vaaz sonrasında Mehmed Reşad maiyeti ve ahaliyle beraber cuma namazını eda etti. İmamet vazifesi yine İsmail Hakkı Bey tarafından ifa edilmiş olup, namazı müteakiben dualar okunmuş sonrasında ise, Sadrazam Hakkı Paşa Padişah adına bir beyanname okumak üzere kürsüye çıkmıştır.

Bu beyannamede geçen seneki isyanlardan dolayı mahkum olan ve halen yargılanan siyasi suçluluların affedildiği, borç diyetlerinin sulhen halledilmesi noktasında diyetlerin hazineden verileceğinin, Arnavut evlatlarının kan gütmek adetini terk etmelerini ve haklarını kanunlarla aramaları yer almış ayrıca beyanname ‘’Millet ve devletimin te’ali ve saadeti hakkındaki dualarımın nezd-i ilahide karin-i kabul olmasını Halik-ı a’zamece tazarru ve niyaz eylerim,’’ diyerek sonlanmıştır.

Beyannamenin okunmasına müteakiben İttihad ve Terakki üyelerinden Ömer Naci Bey tarafından da konuşma yapıldı ve bütün bu konuşmalar Arnavutça’ya tercüme edildi. Namaz sonrasında Mehmed Reşad tarafından Meşhed-i Hüdavendigâr’a tesis olunacak olan büyük medresenin temelinin atılması için medresenin icra olunacağı mahalde bir otağı hümâyun kurulmuş ve hazırlıklar yapılmıştı.

Padişah maiyeti ile beraber bi müddet istirahatten sonra temel mahaline ulaşarak burada yapılan merasimle ilk taşı bizzat kendisi dualarla temele koymuştur. Sonrasında otağı hümâyununda mahalle erkânını kabul etmiş ve onlara ihsanda bulunmuştur. Mehmed Reşad ayrıca beyannamede yer aldığı şekliyle borcunu ödemekte zorlanan bir kısım ahaliye verilmek üzere 30.000, yeni medresenin inşa masrafları için 5.000 ve fukaraya verilmesi için 1.000 lira ihsanda bulundu. Bu merasimin sona ermesiyle padişah alay-ı vala ile beraber ahalinin sürekli alkışları arasında geceyi geçirmek üzere ikametgahına geçmiştir.