Denizli Kısa Film Festivali: Sanat Şehri Yolculuğu Muhteşem Bir Finalle Sona Erdi Denizli Kısa Film Festivali: Sanat Şehri Yolculuğu Muhteşem Bir Finalle Sona Erdi

Artvin’in Yusufeli ilçesinde, baraj sularının çekilmesiyle Tekkale Köyü'nün tarihi kalelerinden biri olan Tekke Kalesi tekrar gün yüzüne çıktı. Önceleri zorlu tırmanışlarla ulaşılan kale, artık baraj gölünün ortasında bir ada görünümünde ziyaretçilerini ağırlıyor.

275 metre temelden yüksekliğiyle Türkiye’nin en yüksek, dünyanın ise beşinci en yüksek kemer barajı olan Yusufeli Barajı, Çoruh Nehri üzerinde elektrik üretimine hız kesmeden devam ediyor. Ancak bu devasa yapı, ilçe merkezi ve 7 köyü tamamen, 10 köyü ise kısmen sular altında bırakmış durumda. Baraj sularının çekilmesiyle, bir zamanlar su altında kalan evler, camiler, köprüler ve tarım arazilerinin yanı sıra tarihi yapılar da ortaya çıkmaya başladı.

Köyün en yüksek noktasına inşa edilen ve zamanında dik bir kayanın zirvesine ulaşılması gereken Tekkale Kalesi, artık tekne turlarıyla ziyaret edilebiliyor. Yerel halk ve ziyaretçiler, baraj gölünde tekneyle süzülen tarihi keşfetmenin heyecanını yaşıyor.

Bölge sakinlerinden Kayhan Sazak, değişimi şöyle anlattı:

“Bu kaleyi hep merak ediyorduk. Önceden doğal zeminden yaklaşık 100 metre yüksekteydi. Şimdi baraj sularının etkisiyle teknelerle gelip görebiliyoruz. Su seviyesi değiştikçe kale zaman zaman ortaya çıkıyor.”

Benzer bir gözlemde bulunan Soner Dermici ise barajın çevresindeki keşiflerin ilgi çekici bir hal aldığını belirtti:

“Arkadaşlarımızla amatör tekne turları düzenliyoruz. Baraj gölü çevresindeki manzaraları fotoğraflayarak arşivliyoruz. Bu bizim için farklı bir etkinlik oldu.”

Baraj gölünün ortasında yer alan ve eşsiz bir manzara sunan Tekke Kalesi, hem yerel halk hem de turistler için yeni bir cazibe merkezi haline geldi. Bölgeye artan ziyaretçi ilgisi, Yusufeli’nin doğal ve tarihi güzelliklerinin daha fazla tanınmasına katkı sağlıyor.

Kaynak: iha