Şirketler veya şahıslar, işlerini yürütebilmeleri açısından ihtiyaç doğrultusunda ticari araç kiralama gibi yöntemleri tercih edebilmektedir. Satın alma işleminden ziyade kiralamanın tercih edilmesi, birçok avantajı beraberinde getirirken bu süreçte dikkat edilmesi gereken belirli kriterlere özen gösterilmelidir. Ticari araç kiralarken dikkat edilmeyen küçük detaylar, ilerleyen süreçte kişiye maddi ve manevi kayıp yaşatabilmektedir. Özellikle şirketler açısından çok avantajlı kabul edilen bu işlemleri yapmadan önce birtakım detaylara dikkat edildiği takdirde süreç oldukça kolay bir şekilde işlemektedir. Ticari araç kiralarken dikkat edilmesi gereken bütün detaylar için yazımızın devamına göz atabilirsiniz.

Ticari Araç Kiralama Nedir?

Firma ya da işletmeler, ticari kapsamda faaliyetlerini sorunsuz ve en düşük maliyetle gerçekleştirebilmeleri için birtakım araçlara ihtiyaç duymaktadır. Bu ihtiyaçların en önemlisi ise şüphesiz operasyonların hızlı gerçekleştirilebilmesi için gerekli olan araçlardır. Firmalar da araçları satın almak yerine ticari araç kiralama firmaları üzerinden temin etmektedir. Hafif ve ticari araçların, firmalara kiralanmasıyla gerçekleştirilen bu işlemlerdeki hizmet şartları, diğer kiralama tercihlerine göre değişiklik gösterebilmektedir. Bu kapsamda aracı kiralayacak olan firmalardan çeşitli ek belgeler istenebilmektedir.

Ticari araç kiralama işlemleri ile birlikte operasyonel faaliyetler sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Yolcu veya yük taşımacılığı sırasında kullanılabilen araçlar, buna uygun sertifikalarla donatılmaktadır. Ticari araç kiralamadan önce ilgili firmaya hangi kapsamda ihtiyaç olduğunun iletilmesi halinde sürece uygun araç kısa sürede temin edilebilmektedir.

Ticari Araç Kiralamanın Avantajları

Ticari araç kiralama, işletme ve firmalar için birçok yönden avantaj sağlamaktadır. Günümüzde firmaların hizmet verdiği hemen hemen tüm sektörde ticari araçların büyük bir önemi bulunmaktadır. Küçük, orta veya büyük ölçekli tüm şirketlerin kiralayabileceği ticari araçlar artık bir ihtiyaç haline gelmiş durumdadır. Ticari araç kiralamanın en önemli avantajı, istenen aracın makul bedellerle elde edilebiliyor olmasıdır. İstenen modeli ve rengi seçebilme, yenileme kolaylıkları bu kapsamda akıllara ilk gelen avantajlar arasında sayılabilmektedir. Bunların yanı sıra araçların periyodik olarak ödenmesi gereken detayları da ticari araç kiralamayla birlikte kolaylıkla halledilebilmektedir. Bu detaylar arasında trafik sigortası, bakım giderleri, vergiler ve kasko gibi ödemeler bulunmaktadır. Ticari araç kiralaması yapan şirketler, bütün bu giderlerden muaf olmaktadır. Bu durumda ise şirketlere maddi yönden büyük kolaylık sağlayan ticari araç kiralama işlemleri, aynı zamanda yol yardımı ve ikame araç temini gibi ekstraları beraberinde getirmektedir.

Ticari araç kiralaması yapan firmaların bünyesinde birbirinden farklı marka ve model bulunmaktadır. Oldukça geniş filoya sahip olan firmalardan isteğe bağlı şekilde araç kiralaması yapılabilmektedir. Kiralama işleminin bir artısı olarak değerlendirilebilen bu durum firmaları satın alma yerine bu tercihe yönlendirmektedir. Ticari araç kiralaması yaparken istenilen model rahatlıkla tercih edilebiliyorken aynı zamanda aracın sunduğu konfor da bu bağlamda isteğe bağlı şekilde değiştirilebilmektedir. Örnek olarak sürücü bakımından ergonomik olan bir ticari araç, yük alanı açısından yeterli konfora sahip olmayabilir. Bu durumlarda ticari araç kiralama şirketi ile iletişime geçerek ihtiyaç doğrultusundaki modellere yönelinebilmektedir.

Ticari Araç Kiralarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Birbirinden cazip avantajlarıyla öne çıkan ticari araç kiralama süreci için dikkat edilmesi gereken birtakım durumlar bulunmaktadır. Bu durumlara gerekli özen gösterilmediği takdirde firmaların veya kişilerin olumsuz tecrübe yaşamaları ihtimal dahilinde yer almaktadır. Kişisel araç kiralama işleminde nasıl ince elenip sık dokunuyor ise aynı işlemler ticari araç kiralamalarda da geçerli olmaktadır. Peki ticari araç kiralarken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Ticari araç kiralamadan önce dikkat edilmesi gereken tüm detaylar iki ana başlık altında sıralanmaktadır. Bu ana başlıkları, ticari araçta taşınacak olan değişkenler belirlemektedir. Yolcu veya yük taşımak amacıyla kullanılacak olan ticari araçların kiralama işlemleri öncesinde dikkat edilmesi gereken detayları şu şekildedir;

·Yolcu Taşımak İçin Ticari Araç Kiralamadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ticari araç kiralama işlemi eğer yolcu taşımak için tercih edilecekse gerekli bilgilerin mutlaka tedarik edilmesi gerekmektedir. Bu yetki belgeleri Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde D2, D3 ve D4 olarak sıralanmaktadır. D2 yetki belgesi, tarifesiz yurt içi ticari yolcu taşımacılığı için gerekli olmaktadır. D3 belgesi ise firmanın kendi personellerini yurt içerisindeki herhangi bir noktaya taşıtabilmesi için ihtiyaç duyulan sertifikadır. D4 yetki belgesi de şehir içerisinde sınırsız; şehirlerarası ulaşımlarda 100 kilometreye kadar yapılacak olan yolcu taşımacılığı için gerekmektedir.

·Yük Taşımak İçin Ticari Araç Kiralamadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ticari araç kiralamaları yük taşımak için yapılacak ise Ulaştırma Bakanlığı tarafından zorunlu tutulan belgelerin temin edilmesi gerekmektedir. K1, K2 ve K3 belgeleri bu kapsamda ihtiyaca göre kiralama yapacak olan firmadan istenmektedir. Yurt içi eşya taşımacılığı yapılacaksa bu durumda K1 belgesi gerekmektedir. K1 belgesi, kendi veya farklı bir şirketin yükünü taşımak için zorunlu tutulmaktadır. K2 yetki belgesi ise sadece kişinin kendi şirketine bağlı ürünlerinin taşınacağı işlemlerde geçerli olmaktadır. K3 ise ticari faaliyetler kapsamında ev veya ofis taşımacılığı sırasında istenen belgeler arasında yer almaktadır.

Carvento ile Ticari Araç Kiralamanın Konforunu Deneyin!

En iyi deneyimi yaşatabilmeyi hedefleyerek son model ve bakımlı araçları kiralama hizmeti ile sizlerle buluşturan Carvento, ticari araç kiralama ve hafif ticari araç kiralama seçenekleri ile hem kişiler hem de şirketler için avantajlar sunuyor. Günlük, haftalık, aylık ya da yıllık gibi seçeneklerden yararlanarak kiralayacağınız bakımlı araçlara en uygun fiyatlarla sahip olabilir, ekonomik açıdan kazançlı olabilirsiniz. Ticari araç kiralama hizmetinde konforu deneyimlemek için Carvento ile 7/24 iletişime geçebilirsiniz.

Editör: İrem Nur Kaya