Kanada hükümeti, güvenlik endişelerini gerekçe göstererek, Çin merkezli sosyal medya platformu TikTok’un ülkedeki ticari faaliyetlerini yasakladı. Kanada Yenilik, Bilim ve Sanayi Bakanı Francois-Philippe Champagne, TikTok’un yalnızca ticari faaliyetlerinin yasaklanmakla kalmayacağını, Toronto ve Vancouver’daki ofislerinin de kapatılacağını açıkladı.

Yasağın platformun bireysel kullanımı üzerinde bir etkisi olmayacak. Bakan Champagne, Kanada vatandaşlarının uygulamayı kullanmaya devam edebileceğini belirtti. Ancak, “Kanadalıların siber güvenlik konusunda daha dikkatli olmaları ve sosyal medya kullanımıyla gelen riskleri göz önünde bulundurmaları önemlidir” ifadelerini kullandı.

"Esad, Rusya'da görüntülendi" diye paylaşıldı ama gerçek bambaşka çıktı "Esad, Rusya'da görüntülendi" diye paylaşıldı ama gerçek bambaşka çıktı

Kanada Güvenlik İstihbaratı (CSIS) Başkanı David Vigneault ise geçtiğimiz mayıs ayında, TikTok’un Çin hükümeti için bilgi toplama aracı olarak kullanılabileceğini savunarak vatandaşlara platformu kullanmama çağrısında bulunmuştu.

TikTok'u Yasaklayan Diğer Ülkeler

Avrupa Birliği: Avrupa Parlamentosu, Avrupa Komisyonu ve AB Konseyi; TikTok’un personel cihazlarında kullanılmasını yasakladı ve çalışanlardan uygulamayı cihazlarından kaldırmalarını tavsiye etti.

Amerika Birleşik Devletleri: ABD’de hükümet yetkilileri, güvenlik endişeleri nedeniyle TikTok’u federal cihazlardan kaldırma kararı aldı. ABD Kongresi, TikTok'un ana şirketi ByteDance’e platformu satması için süre tanırken, aksi halde uygulamanın ABD genelinde tamamen yasaklanabileceğini duyurdu.

Avustralya: Avustralya hükümeti, güvenlik kurumlarının tavsiyesi doğrultusunda resmi cihazlarda TikTok kullanımını yasakladı.

Norveç: Norveç Adalet Bakanlığı, devlet çalışanlarının telefonlarına TikTok yüklenmemesi gerektiğini vurguladı. Başkent Oslo ve Bergen şehir yönetimleri, belediye çalışanlarının uygulamayı iş telefonlarından kaldırmalarını istedi.

Birleşik Krallık: 16 Mart 2023'te, hükümet cihazlarından TikTok’u kaldıran Birleşik Krallık, Çin hükümetinin veri erişim endişelerini gerekçe göstererek bu yasağı devreye soktu.

Diğer Ülkeler: Afganistan, Azerbaycan, Tayvan, Danimarka, Yeni Zelanda ve Nepal gibi ülkeler de güvenlik ve toplumsal uyum gibi nedenlerle TikTok’a çeşitli yasaklar uyguladı. Özellikle Tayvan ve ABD, TikTok'un Çin hükümetinin etkisinde içerik manipülasyonu yapabileceğini belirterek bu konuda tedbir aldıklarını duyurdu.

Dünyada birçok ülke, Çin merkezli TikTok’un veri güvenliği konusundaki potansiyel risklerini değerlendirerek yasaklar getiriyor. Uzmanlar, Çin hükümetinin TikTok üzerinden kullanıcı verilerine ulaşabileceği ve bu verileri etki operasyonlarında kullanabileceği iddialarını dile getiriyor. Kanada’nın son yasağı da bu endişelerin bir yansıması olarak görülüyor.