2001 yılından beri Odalar ve Borsalar Birliği TOBB’un başkanlığını yapıyor Rıfat Hisarcıklıoğlu. Özgeçmişinden anlıyoruz ki, gerek Türkiye ve gerekse Uluslararası platformda epey unvanı var. Birçok devletten nişan verilmiş. O kadar ki TOGG yani Türkiye Otomobil Girişim Grubu başkanı aynı zamanda.
 
Bu arada, ABD gölge hükumeti tabir edilen CFR’nin Türkiye şubesi GİF’in de üyesi. Tabi yasal mevzuatta bir mahzuru yok. GİF düşünce kuruluşu niteliğinde, başkanı da Koç. GİF’in adı 103 Amiral bildirisinde duyuldu. Şu an göz altında bulunan bildirinin bir numarası Ergun Mengi ve birkaç amiralin GİF bağlantısı ise sıkıntı oldu. Muhtıra gibi bildiri acaba CFR tarafından mı hazırlandı diye şüphe duyuldu.
 
ABD yeni başkanı Biden’in “Türk siyasetini belirleme, Erdoğan’ı demokratik yoldan indirme” gibi söylemleri ile bir değerlendirildi. Bildiri demokratik hak gibi görünse de, 103 kişilik kitlesel, toplumu geren neticesi var sonuçta.
 
GİF içinde hemen her meslek grubundan star birilerinin olması, tvlerde boy gösteren eski Büyükelçilerin GİF içinde bulunması küresel kökenli NGO’ların istikrar mı, problem kaynağı mı olduğunu tekrar tartışmaya açtı.
 
103 Amiral bildirisi ile birlikte sorgulama, gerekeni yapma mekanizasının çalışması ve uyanma süreci başladı desek, yerinde olur. Amiral, eski Büyükelçi, vekil bildirisi derken sırada “tabipler odası,..falan odası, dernekler..” sürecinin olabileceğini de öngörmeli. Amiral bildirisi sıradan değil.
 
Gelelim Hisarcıklıoğlu’na. Başarılı başkanımız, TOBB üniversitesi ve bünyesinde TEPAV düşünce kuruluşunu kurdu. Bu adı yenilerde, Ankara B. Şehir Belediyesinin onlara verdiği 2.250.000 TL ile gündem olmuştu. Meğerse, belediye 2020’de pandemi döneminde bazı yerleri 10 aylığına TEPAV’dan kiralıyor fakat girilmemiş..Bu da “bağış mı verildi?” gibi algılandı.
 
Neyse efendim, TEPAV için tanıtımında “Şu anda Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etütler Vakfı (TESEV) ile birlikte bu ağ içinde bulunan bir diğer kuruluştur” denilmiş. TESEV SOROSçu diye biliniyor. Öyle ilginçtir ki, yıl 2012’ydi galiba. Türk Ocakları genel başkanı Nuri(Nurettin Gürgür)’ün TEPAV kurucu üyesi olduğu ortaya çıkınca, genel başkanlıktan ayrılmıştı. Türk Ocakları genel başkanı olup, NGO kuruluşuna katılmış. Böyle bir ufuk görmedim.
 
TEPAV koordinatörü Güven Sak’ta Gif üyesi. Yasal. TEPAV, neler yapmış diye incelerken(2012’de) Filistin-İsrail arasına barış köprüsü örmek, Filistin’i ilerletmek gayeli “Cenin Projesi” öngörülmüş.
 
“Filistin Bakanlar Kurulu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) 'Barış İçin Sanayi' projesi amacıyla kurduğu TOBB-BİS şirketine, Cenin Bölgesi'nde 1.000 dönüm arazi tahsis ederek, 49 artı 49 yıllığına 'imtiyaz sözleşmesi' imzaladı.” (Basın) İşin içine Dünya bankası, o dönem İngiltere Bşk. Tony Blair girecekti. Son hali nicedir bilmiyorum. Cenin bölgesi 100 yıllığına şu anda kime ait?
 
Filistinlilerle toplantılar yapılmış. Netice de Müslüman Türk Devleti değil mi? Bize güvenmeyip kime güvenecekler? Tuhaf olan inşa edilmesi planlanan demiryolunun, Filistinlilerin elindeki son toprak parçasını neşterle ortadan yarıyor olmasıydı. Aynı haritayı Rand’da da gördüm. CFR, ABD gölge hükumetiyse, RAND’da gölge Pentagon.
 
Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun gördüğüm kadarıyla gerek Türkiye ve gerekse küresel bazda yoğun iş yükü var. O bakımdan, TOBB başkanlığını bırakıp, diğer işlerine odaklanmasında fayda var.