2019 yılına büyük umutlarla girmiştik. Başta Avrupa olmak üzere tüm pazarlarda büyük artışlar bekliyorduk. Rakam olarak da sektörün önde gelenleri, yüzde 20’leri telaffuz ediyordu. Önce beklentileri revize ettik; reel rakamlar ortaya çıkınca da sessizleşmeye başladık.

Söylediklerimden turizm kötü gidiyor anlamı çıkmasın…

Aslında turizm olabileceği kadar iyi gidiyor. İlk beş ayda bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11,3 artışla 12 milyon 757 bin 522 yabancı ziyaretçi ağırladık. Asıl belirleyici rakamlar haziran, temmuz ve ağustos aylarında gelecek.

Fakat Bakanlığın verdiği “yabancı ziyaretçi” rakamları sizi yanıltmasın. Sınır girişçıkışlarında tutulan kayıtlara dayanan bu verinin içinde, çalışmak için Gürcistan’dan girende var; Yunanistan’dan Edirne’deki pazara uğrayan da var…

Daha gerçekçi veri ise otel dolulukları ve oda fiyatları. Dünya çapında veri ve analiz şirketi STR’nin otellerden elde ettiği bu rakamlar, Türkiye Otelciler Birliği tarafından analiz edilerek kamuoyu ile paylaşılıyor. İyi ki de paylaşılıyor; yoksa herkes birbirini sanal rakamlar üzerinden gazlayıp duracak.

Onların verdiği rakamlarda ise Türkiye’nin Mayıs ayındaki otel doluluklarının, 2018 yılının aynı dönemine göre yüzde 7.2 gerilediği görülüyor. Günlük satılan oda bedeli 68.7 Euro ile geçen yıla göre yüzde 4.9 artış gösterse de doluluktaki düşüşün etkisiyle, odabaşına elde edilen gelirlerin yüzde 2.7 azaldığı ortaya çıkıyor.

Ülkemizde oda fiyatlarının 68.7 Euro olduğu bir dönemde Avrupa destinasyonlarındaki ortalama oda fiyatının 116.1 Euro olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda aslında turizmdeki halimiz çok daha net bir şekilde ortaya çıkıyor.

Diğer yandan Antalya’dan haziran ayı rakamları oldukça iyi geliyor. Turist, Antalya’ya sadece havayolu ile gelebildiği için, sınır giriş-çıkış istatistikleri gerçek anlamda turist sayısına denk geliyor. Antalya’da haziran ayında ardı ardına rekorlar kırıldı. 22 Haziran’da 86 bin 308 olan rekor, 29 Haziran’da 90 bin 889 kişiye ulaştı. Umarız rekorlar temmuz ve ağustosta da devam eder.

Ama sezon öncesi açık artırma salonu gibi peş peşe yükselen rakamlar ortada yok.

Özetle turizmde iyiyiz ama uçan, kaçan, patlayan bir şey yok…