Ülke, SSCB döneminden kalma MiG-27, MiG-31, MiG-29 ve Su-24’lerden oluşan filoların bir kısmını satışa çıkardı.

Defence Blog tarafından yapılan habere göre Kazakistan’da devlet mülklerinin satıldığı Elektronik Ticaret Platformu’nun internet sitesinde 100’den fazla eski uçak satışa çıkartıldı. 1975-1989 yılları arasında SSCB’de üretilen bu uçakların modernize sürecine çok uygun olmadığı için satıldığı belirtilmekte. Satışın koordinasyonunu ise devlet teşebbüsü olan Kazarnaulyexport (Kazspetsexport) gerçekleştirmekte.

Satışa çıkartılan uçaklar 4 parti halinde. Uçaklar, Kazakistan’ın Karaganda, Çimkent, Semey ve Almatı bölgesinde bulunuyor. Kazakistan tarafından satışa çıkartılan uçak sayısı ise 117 oldu. Eski SSCB döneminden kalma olan MiG-27, MiG-29, MiG-31 ve Su-24’ler motor ve yedek parçaları ile birlikte satışa sunuldu. Kazakistan’ın bu satıştan elde etmek istediği gelir ise 1.9 milyar tenge. (yaklaşık 1.8 milyon dolar)

İHALE YENİDEN YAPILACAK

Apple Cep Telefonu Modelleri İle Sunulan Yenilikler Apple Cep Telefonu Modelleri İle Sunulan Yenilikler

İlk satış süreci 26 Ekim’de gerçekleştirildi. Herhangi bir alıcının olmayışından dolayı ihalenin yarı fiyatına 11 Kasım’da tekrardan yapılması bekleniyor. Kazakistan Sanayi ve Altyapı Geliştirme Bakanlığı’nın genelgesine göre uçakların ülke topraklarında imha edilmesi gerekiyor. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, “Teknik durumları ve benzersizlikleri göz önüne alındığında, yedek parça kaynağı da dahil olmak üzere başka amaçlarla kullanılmaları imkansızdır” denildi.

UÇAKLARDA MÜHİMMAT YOK

Uçaklar satışa çıkartılmadan önce ülkede bulunan 4 üsteki depolarda bulunuyor. Bu uçakları modernize etmek ise maliyetinden bile daha fazla. Orda.kz’nin haberine göre bu uçakların bir kısmında çeşitli sensörler, vites kutuları, kontrol üniteleri ve kontrol noktaları hatta ve hatta mühimmat bile yok. Yapılan açık arttırmada bu uçakları ve yedek parçalarını almak isteyenlerden istenilen ise tüm ekipmanların depolardan çıkartılması, imha edilmesi ve sözleşmenin yerine getirildiğini bildirmesi gerekecek.

Ayrıca benzer bir satış ilanı Mayıs 2022’de de gerçekleşti. Yine SSCB döneminden kalan 1 adet Yak-18T, 2 adet An-28, 1 adet An-12, 1 adet An-12BP, 1 adet TU-134 ve 2 adet An-26 Begeldinov Askeri Hava Savunma Kuvvetleri Enstitüsü tarafından satışa çıkartılmıştı. Bu uçaklar da uçuşu uygun olmadığı için satışa çıkartılmıştı. Fakat bu uçakların da talibi çıkmamıştı. 

Editör: İrem Nur Kaya