Receb, Şaban, Ramazan aylarıdır ki, Müslümanlar bu ayları boşa geçirmemeli, mutlaka feyzinden yararlanmalıdır.

Peygamber Efendimiz; Recep Allah’ın ayıdır, Şaban benim ayımdır, Ramazan ise, ümmetimin ayıdır, buyurarak ümmetini uyarmıştır.

Peygamber (sav) Efendimiz Şaban ayının ekseri günlerini oruçlu geçirirdi.

Ashabı kiram, Efendimizin Şaban ayının çoğunu oruçlu olarak geçirdiğini rivayet etmişlerdir.

Müslümanlarında bu üç ayın feyz ve bereketine ulaşması için, mümkün olduğu kadar nafile oruç tutmak ve geceleri kalkarak, temiz bir abdest aldıktan sonra namaz kılmak, elinden geldiği kadar Cenab-ı Allah’a zikir ve senada bulunmakla en azından kalbini rahatlatır ve kulluk vecibelerini ifa etmiş olur.

Ayrıca Müslümanlar, sılayı rahim, yani akraba ziyaretlerini çoğaltmalı. Efendimiz (sav) bir hadisi şerifinde;

Sılayı rahim Arşa bağlanmıştır.

Kim akrabalarını ziyaret ederse arşa ulaşmış, kimde sılayı rahmi keserse, arş’dan kopmuş olur, hadisi Müslümanları uyarmaktadır.

MÜSLÜMANLARIN SAKINMASI GEREKEN HUSUSLAR:

Müslümanlar özellikle bidad ve hurafelerden sakınması gerekir.

Örneğin kabir ziyaretlerinde Arap Cahiliyye devrinde olduğu gibi, kabirlere çaput bağlamak, mum yakmak, dilekte bulunmak, kurban kesmek dinimiz de ŞİRKTİR. Yani; Allaha eşkoşmaktır. Kabirler insanlara herhangi bir faide vermediği gibi zararda veremezler. Kabir ziyaretleri sadece ölümü hatırlamak, ahireti hatırlamak ve günü saati geldiği zaman kendisinin de aynı akıbete uğrayacağını hatırlamak için yapılır.

Yüce Peygamberimiz bir hadisi şerifinde; ‘’Ben size daha önce kabir ziyaretlerini yasaklamıştım. Dikkat edin bu günden itibaren kabirlerinizi ziyaret edebilirsiniz. Çünkü kabir ziyareti size sadece Ölümü ve ahireti hatırlatır,’’ buyurmuşlardır.

Ülkemizde Ramazan ayının ilk gününde Oruç baba ve diğer türbeleri ellerinde sirke, anahtar, yüzük gibi maddelerle oruçlarını açarak dilekte bulunmaları dinimizce bir şirktir. Anahtarı türbeye sürdüm bana ev verdi, yüzüğü sürdüm kızım evlendi, gibi düzme hurafeler tamamen Allaha şirk koşmaktır.

Çünkü kabirlerden ölülerden böyle bir şeyi ummak veya inanmak haramdır.

İslam dini tevhid dinidir. Her ne istersen Allahtan iste, tüm ibadetlerimiz O’nadır.

Peygamber Efendimiz, kızı fatımayı sık sık ziyaret ederdi.

Efendimiz, kızı Fatımaya bile; ‘kızım Fatıma Sakın Allaha olan kulluk dua ve ibadetlerini erteleme. Çünkü O büyük günde sana ben bile şefaatçi olamam buyurduğuna göre bu kabirler Müslümana ne fayda verecek…