Aşı şirketlerinin CEO’ları Covid-19 salgını döneminde çok büyük paralar kazanmaya başladı. Bazıları dünyanın en zengin insanları arasına girerken, koronavirüs aşısını bulan Biontech'in CEO'su Uğur Şahin hem kişisel servetine servet kattı, hem de yıllık CEO maaşını tam dörde katladı. Dünya üzerindeki yoksul ülkelerin aşıya erişememesi nedeniyle CEO’ların kazandığı büyük paralar tartışma konusu oldu.

Financial Times’ın aktardığı bilgiye göre, Biontech CEO’su Uğur Şahin’in maaşı pandemi öncesine göre üç kat artarken Şahin hisseleri sayesinde dünya üzerindeki en zengin Türk oldu. Şahin’in maaşı 2020-2021 döneminde 30,8 milyon dolara yükseldi. Şahin, 2018-2019 döneminde 8,5 milyon dolar ödeme almıştı.

mRNA aşırı üreten Pfizer, BioNTech ve Moderna’nın üst düzey yöneticileri, bu şirketler tarafından koronavirüse karşı geliştirilen mRNA aşılarının büyük ticari başarısı nedeniyle pandemide toplamda 100 milyon dolardan fazla maaş almış oldu.

Uğur Şahin’in ve diğer üst düzey yöneticilerin, maaştan elde ettiği gelirin yanında temettü ödemeleri ve hisse satışlarından elde ettiği gelirler de bulunuyor.

Bunun yanında Moderna CEO’su Stéphane Bancel 5,4 milyar dolarlık, BioNTech CEO’su Şahin ise 8,1 milyar dolar değerindeki hisselerle birlikte dünyanın en zenginleri listesinde üst sıralara tırmandılar. Pandemide maaşına en çok zam alan yönetici ise aşıyı Biontech’le birlikte piyasaya süren Pfizer CEO’su Albert Bourla oldu. 2018-2019 döneminde 27,7 milyon dolar kazanan Bourla’nın maaşı 2020-2021’de 45,3 milyon dolara çıktı. Bourla 2019’da CEO’luk görevine terfi etmişti.

Coronavirüs pandemisi nedeniyle ilaç sektörü dünya üzerindeki en kârlı sektörlerden biri olma yoluna girdi. Londra merkezli bir düşünce kuruluşu High Pay Centre’ın yöneticisi Luke Hildyard, JPMorgan, Goldman Sachs, Morgan Stanley ve Bank of America gibi Wall Street devlerinin genel müdürlerinin hala ilaç şirketlerinin yöneticilerinden daha fazla kazandığını ancak bu farkın daraldığını söyledi.

Bazı uzmanlar ise ilaç şirketlerini pandemiden haksız kazanç sağlamakla suçluyor. Aşıların bulunmasından bu yana yoksul ülkelerde aşılara düşük maliyetli erişim sağlanması için herhangi ciddi bir adım atılmadı. Ancak aşı üreten üst düzey yöneticiler büyük paralar kazanmaya devam etti.

Düşünce kuruluşu Public Citizen’de ilaçlara erişim konusunda kampanya yürüten Steve Knievel, “Bancel, Bourla, Şahin ve diğer aşı kralları, aşı ayrımcılığını yönlendiren ve tekelci bir iş modeline dayanan bir kraliyet serveti inşa ettiler” dedi.

DÜNYADAKİ EN ZENGİN TÜRK

Öte yandan Biontech CEO’su Uğur Şahin, corona virüs aşısından kazandığı para ile birlikte dünyanın en zengin Türk’ü olmayı da başardı. Bloomberg Milyarderler Endeksi’ne göre, Uğur Şahin, 8,14 milyar dolarlık servetle dünyanın en zengin 232’nci kişisi konumunda bulunuyor.

Şahin'in serveti, BioNTech hisselerindeki yükselişe paralel olarak Ağustos 2021'de 19 milyar doları aşmıştı ancak daha sonra hisse değerindeki düşüşe paralel olarak Şahin'in serveti de geriledi.

Corona virüsü vakalarındaki düşüşe paralel olarak aşı satışlarının azalması beklenirken, şirketin gelir kaynaklarını çeşitlendirmesi bekleniyor. BioNTech’in 2022’de 2,4 milyar adet Covid19 aşı siparişi aldığı ve buradan 13 ile 17 milyar Euro arasında gelir beklediği aktarıldı.