21 Aralık en uzun gece (kış gündönümü) her yıl olduğu gibi bu yıl da gerçekleşiyor. Gün dönümü Güneş ışınlarının Oğlak Dönencesi'ne dik açıyla denk gelmesi ile gerçekleştiği için her yıl farklı saatte meydana geliyor. Bazı yıllar 20 Aralık'ı 21 Aralık'a bazı yıllarda ise 21 Aralık'ı 22 Aralık'a bağlayan gece olarak gerçekleşiyor.

Türkiye'nin  içinde bulunduğu Kuzey yarımkürede en uzun gece yaşandıktan sonra 23 Aralık'tan itibaren geceler kısalıp gündüzler uzamaya başlayacak. 21 Aralık’ta ülkemizde en uzun gece Kuzey'deki Sinop'ta yaşanacakken, en kısa gece ise 14 saat ile Güney'deki Hatay'da olacak.

İşte gündönümü tarihleri; 

21 Aralık (Kış gündönümü)

Bu tarihte güneş ışınları Oğlak Dönencesi'ne dik açıyla düşer. Kuzey yarımkürede gündüzler uzamaya, güney yarımkürede kısalmaya başlar. Bu tarih kuzey yarımkürede kışın, güney yarımkürede yazın başlangıcı sayılır. Güney yarımkürede en uzun gün, kuzey yarımkürede en uzun gece yaşanır. Kuzey yarımkürede gölgelerin en uzun olduğu gündür.

21 Haziran (Yaz gündönümü)

Yılın en uzun gündüzü ve en kısa gecesinin yaşandığı zamandır. Bir diğer adı da yaz gün dönümüdür. Kuzey yarım kürede yaz başlarken Güney yarım kürede kış başlar.

Editör: Nehir Durdağı