Kriteri merak etmiyoruz. Duyduk ki, başarılı olması değil öncelikle uluslararası karar vericilerin üzerinde mutabık kalması önemli. Öyle bir aday belirlenecek ki, öncelikle onlarla iyi geçinip problem çıkarmayacak. Millet İttifakı partilerinin tabanında sıkıntı çıkarmayacak biri olmalı.

Sonraki strateji belli. Erdoğan ve çevresini şu an sosyal medya da yaptıkları gibi linç edip, halkın gözünden düşürmek. Yangınlar bile, 2023 seçimine dönük sabotaj.

Çeşitli adlar dönüyor. Şu vakte kadar, İmamoğlu, Yavaş en çok sözü edilendi. Abdullah Gül konusunda CHP tabanı maraza çıkarmasa asıl aday diyebilirdim. 2007’de Erdoğan Cumhurbaşkanı olmaya hazırlanırken, asıl aday Abdullah Gül olarak hazırlanıyordu. Erdoğan’ın haberi elbette yoktur.

28 Nisan da “sözde değil, özde laik” gibi TSK çıkışından sonra, zaten etliye sütlüye karışmayan Abdullah Gül, Arınç tarafından öne itilmişti. Bu işler göründüğü gibi olmuyor. Gül aday olmadan altı ay önce “aday” dediğimde gülmüşlerdi.

Bir ara İyi Parti İstanbul il başkanı Buğra Kavuncu düşünüldü onun önünü de FETÖ’cülükten hapiste olan dayı Enver Altaylı ile olan ilişkiler kesti. Her şeyden önce toplumun da kabul edeceği biri olması için test edilmesi gerekiyor.

İstanbul ve Ankara gibi. Mansur Yavaş uzun süredir Abdullah Gül taktiği ile sessizce duruyor, sevgi kelebeği gibi pır pır sesi çıkarıyordu sadece. Adeta A planı gibi duruyordu. HDP ile olan testi de geçmişti. Fakat hakkında açılan soruşturma velev ki seçim kanununda bir değişiklikle aklanmadan aday olamama gibi durumla karşılaşabilir ki doğrusu da budur.

Kişi terörden yargılanıyor, mahkemesi bitmediği için aday oluyor. Sonra problem oluyor. Bir de asıl strateji başka deniliyor. 15 Temmuz başarılsaydı kim Başbakan, kim Cumhurbaşkanı olacaktı şeklinde halkın arasında dolaşan bir şehir efsanesi mi diyelim adına, vardı.

Seçimi 2. Tura taşıyıp kazanan, kısa sürede parlamenter sisteme dönüp o senaryoyu gerçek yapacakmış. İlginç değil mi? 15 Temmuz darbesini sahada başaramayanlar, sandıkta kazanmaya kararlılar. Yine de önümüzde iki yıl var. Yangındı, Sedat Peker’di, şuydu buydu diye hükumetin paçasını çekmeye devam edecekler. Biden, Millet İttifakına yardım sözü verdi ve tutuyor.