Siyaset sahnesi giderek hareketleniyor. Bugüne kadar, aşağı yukarı kimin ne yapacağı belliydi. İlk turda belki ayrı bir sağ cenah kurup, başarılı olunursa 2. Turda bir araya gelecekleri düşünülen CHP-İP-SP-HDP-DP stratejisi bugün itibariyle sallantıya girdi.

AKP’den oy almak için konumlanan GP ve DEVA’nın da Millet İttifakı içinde yer alacağı kesin gibi. Orada sadece SP’nin önemli bölümü Cumhur İttifakına yönelebilir. Yine, Muharrem İnce ve Sarıgül’ün partileşme durumundan, giderek çok bilinmeyenli denkleme gidiyoruz. İnce “Millet İttifakı içinde yer alırız” diyor ama istifa eden üç vekilin şikayeti HDP.

Atatürk’ün partisi olacakları iddiasıyla yola çıkan “memleket hareketi”nin Kürt Teali Cemiyeti ile işi olur mu, göreceğiz. Sarıgül cephesi ise sessiz. 

Anket şirketlerinin iki buçuk yıl önceden “bugün seçim olsa anketleri” güven vermiyor, masa başı işi gibi duruyor. Biden’in muhalefete vereceğini söylediği destek Boğaziçi Üniversitesinde boy vermeye çalışsa da olmadı. Millet Soros filmini, Gezi Olaylarından gördü. Belki şimdi reklamını seyrettik ama devletin Gezi türevlerine izin vereceği ihtimal dahilinde değil.

15 bin öğrencili Boğaziçi Üniversitesi merkezli başlatılan isyan hareketi Allah’ın lütfudur ki koronavirüse takıldı. Gezi’yi hortlatma girişimi sosyal medyadan öteye geçemedi.

Gelinen noktada Ümit Özdağ’ın parti kuracağı iddiası, CHP’den istifa eden üç vekilden sonra, bu çığın durmayacağının da göstergesi oldu. Milet İttifakı güç kaybediyor.

Şimdi, Ümit Özdağ parti kurarsa, hangi ittifaka girecek sorusu var. FETÖ, PKK gibi bazı iddiaların odaklığını yaptığı iddia edilen partilerle hareket eder mi? Edecektiyse yeni partiye gerek var mıydı? Sırf lider olayım, benim de bir partim olsun aklında olduğunu sanmıyorum. Yerel seçimde Meral Akşener’e Kars için “MHP’yi destekleyelim yoksa il HDP’ye geçecek” diyen Özdağ’ın HDP’li Millet İttifakı ile yürümesi bugün için mümkün değil.

Fakat siyaset lastik gibi. Her an her şey olabilir. Babacan ve Davutoğlu parti kurunca sevinenler, CHP’den istifalar, İnce ve Sarıgül’ün partileşme sürecinden kaygılı. Kimsenin aklına, Ümit Özdağ’ın parti kuracağı gelmedi. Bildiğimiz şok hepimiz için.

Ümit Özdağ halâ İyi Parti çatısı altında olduğundan o cenahta çatırdama olacaktır. Parti içinde seveni çok. MHP’den seçmen gider mi? Kanımca, giden gitti. Hedefin kararsız Atatürkçüler olduğu söyleniyor. O halde, CHP-İP’in memnuniyetsizleri tabanı oluşturabilir. İsmail Koncuk’un, HDP rahatsızlığı sebebiyle istifa ettiği düşünülürse, HDP’li Millet İttifakında olmayacaklar demektir. Yine Yusuf Halaçoğlu var deniliyor ekipte. Başka kimler var, netleştikçe partinin durumu da belli olur.

Siyaseti hareketlendiren bir gelişme oldu. Beklenmiyordu. Tsunamiye sebep olur mu bekleyip, göreceğiz.