Son haftalarda meydana gelen depremlerin ve bölgeye yapılan uyarılar sonrası İzlanda'nın güneydoğusunda bulunan Reykjanes Yarımadası'nda bulunan yanardağ patladı.Patlamanın Grindavik kasabasının kuzeyinde yerel saatle 22.17'de başladığı bildirildi.

Grindavik, İzlanda'nın başkenti Reykjavik'ten sadece 42 kilometre uzakta bulunuyor.Yanardağ patlamasının görülebildiği Reykjavik'in çevresinde Ekim ayı sonundan itibaren çok sayıda deprem meydana gelmişti.İngiliz Guardian gazetesinde yer alan bilgilere göre bölge Kasım ayı içerinde 24 saat içerisinde 1000 depremle sarsılmıştı.

Daha önce de balıkçı kasabası olan Grindavik'ten yaklaşık 4 bin kişi tahliye edilmiş ve kasaba yakınlarındaki jeotermal kaplıca (Mavi Göl) kapatılmıştı.

yanardağ-1

BBC Türkçe'nin haberine göre İzlanda Meteoroloji Genel Müdürlüğü, patlamanın tam olarak nerede meydana geldiğinin ve boyutunun tespiti için bölgeye bir helikopter gönderildiğini açıkladı.Açıklamada, ilk belirlemelere göre, patlamanın Reykjavik'in güneyindeki Hagafell kasabası yakınlarında meydana geldiği aktarıldı.

İsrail, Refah'a kara saldırısı başlatacak! İsrail, Refah'a kara saldırısı başlatacak!

İzlanda Devlet Televizyonu'na (RUV) konuşan sivil savunma biriminden üst düzey polis yetkilisi Vidir Reynisson, yanardağın hızla patladığını ve patlamanın "çok büyük bir olay" olarak göründüğünü belirtti.

Lavların yanardağdaki büyük bir çatlaktan her yöne akıyormuş gibi göründüğünü söyleyen Reynisson, "Güçlü bir patlama gibi görünüyor" ifadesinde bulundu.

patlama-2

Yanardağ patlamasının ardından yetkililer alarma geçerken bölgedeki yaklaşık 4 bin kişi güvenli bölgelere götürüldü .Lavların yükseldiği kırığın yaklaşık 3 buçuk kilometre uzunluğunda olduğu belirtildi.

İzlanda Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Patlamanın tam olarak nerede meydana geldiğinin ve boyutunun henüz tespit edilmediğini açıkladı. Meteoroloj, tespit için bölgeye bir helikopter gönderildiğini açıkladı.

foto-12

İzlanda Cumhurbaşkanı Gudni Johannesson önceliklerinin can kaybını önlemek olduğun ancak doğanın korunması için de gereken tüm çabayı göstereceklerini aktardı.Başbakan Katrin Jakobsdottir  bölgede kısa süre önce aldıkları savunma önlemlerinin olumlu bir etki yaratacağına inandığını söyledi.

İzlanda'da Nisan 2010'da Eyjafjallajokull Yanardağı patlamıştı.Patlama, yaydığı kül bulutu nedeniyle Avrupa'da çok geniş bir alanda hava sahasının kapanmasına yol açmıştı.Böylesi bir kapanmanın kıtada 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana görülmediği açıklanmıştı.Yanardağ patlamasının İzlanda'ya maliyetinin en az 1,5 milyar euro olarak hesaplanmıştı.

Editör: Nehir Durdağı