Türkiye'de deprem endişesi gün be gün artarak devam ediyor. Uzmanlar kritik yerler için bas bas bağırıyor ve yetkilileri harekete geçmeye davet ediyor.

kamugundemi.com'da yer alan habere göre son olarak Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Kavak önemli açıklamalarda bulundu. Kavak, Türkiye'nin deprem ülkesi olduğunu vurgulayarak, Doğu Anadolu Bölgesi'nde olası bir depreme karşı hazırlıklı olunması gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

"BİNGÖL'DE 6 ÜSTÜ DEPREM BEKLENİYOR"

Fay hatlarının sıkışması sonucu oluşacak kırılmaların depremlere neden olacağını belirten Kavak, özellikle Doğu Anadolu Fay Hattı ve Bingöl'ün enerjinin biriktiği alanlar arasında olduğunu ifade etti. Kavak'a göre, önümüzdeki süreçte Hakkari'de depremler gerçekleşeceği gibi, Bingöl'de 6'nın üzerinde bir deprem bekleniyor.

"HER DAKİKA, HER SANİYE DEPREME HAZIR OLMAMIZ LAZIM"

Kavak, depreme dayanıklı yapılar ve uygun teknikte yerleşim yerlerinin önemine vurgu yaparak, bu önlemlerin alınması durumunda depremlerin etkisinin daha hafif hissedileceğini belirtti. Doğu ve Güneydoğu'nun sürekli depremlere maruz kaldığını ifade eden Kavak, "Her dakika, her saniye depreme hazır olmamız lazım" dedi.

"BU ALAN RİSK TAŞIYOR"

Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Aksoy, Doğu Anadolu Fay Zonu'ndaki artçı depremlerin Bingöl'e kadar devam ettiğini belirterek, bu bölgede kırılmayan bir bölümün olduğunu ve bu alanın da risk taşıdığını öngördüklerini ifade etti.

Aksoy, Bingöl Karlıova'da Kuzey Anadolu Fay Zonu ve Doğu Anadolu Fay Zonu'nun birleştiği bir bölge olduğunu söyleyerek, bu durumun riski artırdığını belirtti. Bingöl'den Tunceli'ye kadar olan bölgenin iki fay zonu arasında kalmasının risk faktörünü yükselttiğini ifade eden Aksoy, bu bölgelerde alınacak önlemlerin önemine dikkat çekti.

Editör: İrem Nur Kaya