Ege Denizi'nde artan sismik hareketlilik dikkat çekiyor
Ege Denizi'nde 28 ocak'tan bu yana artan sismik hareketlilik dikkat çekiyor. Uzmanlar, İstanbul ve Anadolu’daki fayları tetiklemediğini belirtirken, tsunami riskinin takip edildiğini vurguladı.
Ege denizi sürekli sallanıyor!
Son bir haftada 500’e yakın deprem kaydedildi. Yunanistan, özellikle Santorini’de önlemleri artırırken, bazı sakinler adayı terk etmeye başladı.
Depremler Türkiye’yi etkileyecek mi?
Bölgedeki sarsıntılar Türkiye’de de endişe yarattı. Uzmanlar, Santorini’deki sismik hareketlilikle ilgili değerlendirmelerde bulunarak, ege'deki depremlerin Marmara bölgesi ve Anadolu faylarıyla doğrudan bağlantısı olmadığını açıkladı.
"Deprem frekansları arttı"
Boğaziçi Üniversitesi krdae müdürü Prof. Dr. Nurcan Meral Özel, depremlerin Helenik yayı’nda aktif dalma-batma zonunda meydana geldiğini belirtti. Son yıllarda bölgenin hareketli olduğunu ve deprem frekanslarının arttığını ifade eden Özel, volkanik aktiviteyle doğrudan bir ilişki olup olmadığının kesinleşmediğini söyledi.
"Türkiye'de acil bir durum yok"
Özel, Türkiye’de acil bir tehlike bulunmadığını ancak gelişmelerin yakından takip edildiğini belirtti. Aktivitenin Girit’in kuzeyi ile Türkiye’nin güneybatısı arasında yoğunlaştığını, Marmara bölgesi’yle doğrudan bağlantısı olmadığını vurguladı. ytü öğretim üyesi Prof. Dr. Şükrü Ersoy ise bölgede 500’den fazla depremin meydana geldiğini ve Santorini adası’nın geçmişte büyük yıkımlara ve tsunamilere neden olan bir volkanik alan olduğunu söyledi.
Tsunami riski takipte
Ersoy, bölgede volkanik ve tektonik depremler ile tsunami tehlikesinin bulunduğunu ifade ederek, Muğla ve Bodrum kıyılarının etkileme olasılığına karşı sürekli takipte olduklarını belirtti. yunanistan, Santorini, Yamurgi, Niyoz ve Anafiya adalarındaki okullarda eğitime ara verdi ve vatandaşların tahliyesi için ek ulaşım seferleri düzenledi.