DEM Parti Merkez Yürütme Kurulu, sabah saatlerinde Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Abdullah Zeydan'ın memnu hakkının elinden alındığını açıkladı. 

DEM Parti, Van Büyükşehir Belediye başkanı seçilen Abdullah Zeydan’ın memnu hakkının Adalet Bakanlığı’nın itirazı üzerine geri alındığını duyurdu. Mazbatayı en çok oy alan ikinci sıradaki AK Parti'nin adayı Abdullah Arvas'a verilmesine karar verildi.

Van İl Seçim Kurulu'ndan yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Gerekçesi açıklandığı üzere;

1-) Süresi içinde yapılan itirazın kabulüne,
2-)Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Partisi) Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Abdullah ZEYDAN'ın seçilme yeterliliği olmadığından seçilmemiş sayılmasına.
3-) Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Partisi) Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak seçime katılan Abdullah ZEYDAN'ın seçilme yeterliliğini taşımadığı 298 sayılı Kanunun 130. Maddesinde öngörülen süreler içerisinde tespit edildiğinden sonraki en çok oy alan ve seçilme yeterliliğine sahip ikinci sıradaki adaya mazbatanın verilmesine,
4-)Kararın ilgili taraflara tebliğine,
Dair kararın öğrenildiği tarihten itibaren 3 gün içinde ve en geç İl Birleştirme Tutanağının düzenlenmesini takip eden üçüncü gün saat 17:00'ye kadar Yüksek Seçim Kuruluna itiraz yolu açık olmak üzere oy çokluğu ile karar verildi."

Özgür Özel'in Cumhurbaşkanı Erdoğan'a verdiği hediye ortaya çıktı. Atatürk'ün şu sözü yazıyor Özgür Özel'in Cumhurbaşkanı Erdoğan'a verdiği hediye ortaya çıktı. Atatürk'ün şu sözü yazıyor

Bu kararın ardından ortalık karıştı.

Yüzlerce kişi sloganlar atarak yürüyüş yapınca  kent merkezinde geniş güvenlik önlemi alan polis, basınçlı su ve gaz bombaları kullanarak müdahale etti

Gergenlik gece de sürdü ve civar illere de sıçradı.

Van Valiliği, gösteri yürüyüşü ve açık hava toplantılarının 15 gün süreyle yasaklandığını duyurdu.

Valilikten yapılan açıklamada, kent genelinde 3 Nisan'dan geçerli, 17 Nisan da dahil olmak üzere 15 gün süreyle Valilik ve Kaymakamlık makamlarınca uygun görülenler hariç olmak üzere, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu hükümlerine göre düzenlenecek gösteri yürüyüşü, açık hava toplantıları ve kapalı yer toplantılarının yasaklandığı belirtildi.

Valilik ve Kaymakamlık makamlarınca uygun görülenler hariç olmak üzere, basın açıklaması, oturma eylemi ve anket yapılması, çadır ve stant kurulması, imza kampanyası düzenlenmesi, el ilanı dağıtılması ve her türlü protesto eylemi şeklindeki faaliyetlerin de 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nun ilgili hükümleri gereğince belirtilen tarihler arasında yasakladığı bildirilen açıklamada şunlar kaydedildi:

"Belirtilen tarihler arasında, ilçelerimizden veya çevre illerden bireysel ya da toplu olarak veya ilimiz güzergahını kullanarak, başta yukarıda belirtilen paylaşımlarda bahsedilen konulara ilişkin her türlü kanuna aykırı eylemlere katılım sağlanmasının önlenmesi amacıyla, kanuna aykırı eylem ve etkinliklere katılması muhtemel şahıslar ve grupların 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 11. maddesinin (c) fıkra hükümleri gereğince, ilimiz ve ilçelerimize girişlerine, buralardan bireysel veya toplu olarak çıkışlarına izin verilmemesi hususunda Valilik makamınca karar alınmıştır."

Bitlis Valiliğinden yapılan açıklamada da "Van Valiliğince, Van ili coğrafi sınırları içinde 3 Nisan tarihinden geçerli 17 Nisan tarihi de dahil olmak üzere 15 gün süreyle tüm etkinlikler yasaklanmış ve bu etkinliklere katılımları engellemek amacıyla il dışından giriş çıkışlara izin verilmeyeceği belirtilmiştir. İlimizden Van ili ve ilçelerine seyahat edecek vatandaşlarımızın yasaklama kararına uygun hareket etmeleri gerekmektedir." ifadelerine yer verildi.

Editör: Gürel Yurttaş