73 kişi yüksek faiz verme sözü ile 19 milyon lira dolandıran "Ponzi Arzu" diye tanınan Arzu Mertgil'e mahkemeden kötü haber geldi

Yatırım yapmak isteyenlerden yüksek faiz verme sözüyle milyonlarca lira para toplayan ve "Ponzi Arzu" diye tanınan Arzu Mertgil, tutuklanarak cezaevine konulmuştu.

73 kişiden 19 milyon 402 bin lira topladığı belirtilen Arzu Mertgil ve 7 tutuksuz sanık hakkında Bursa 7. Ağır Ceza Mahkemesi ocak ayında 198 yıl hapis ve 2 milyon 207 bin 880 lira para cezası vermişti. Arzu Mertgil'in avukatı Erdal Yıldız, sanığın yasal tutukluluk süresinin aşılması sebebiyle tahliye edildiğini belirterek bu tutuklamanın yasaya aykırı olduğunu iddia etti ve Bursa 8. Ağır Ceza Mahkemesi'ne itirazda bulundu.Ancak mahkeme “sanığın aldığı ceza ve kaçma şüphesi bulunduğundan” reddedildi.

Ponzi sistemi nedir?

Ponzi sistemi adını bu dolandırıcılık yönetiminin mucidi Charles Ponzi'den almıştır. Charles Ponzi 1920'de bu sistemi uygulamış ve Amerika'nın o tarihteki en büyük dolandırıcılık sistemine imza atmıştır. Buna göre yatırımcılara sistemden daha büyük faiz vaadetmiş ve bu yolla büyük para toplamıştır.
Star TV'de de Babil dizisinde Babil Madencilik diye bir şirket kuran Profesör İrfan (Halit Ergenç), yatırımçılara yatırdıkları paranının yüzde 10'unu her ay faiz olarak geri ödemeyi vaadetmiştir. Böylece 20 milyon dolar toplaması halinde her ay 2 milyon dolar dağıtacak, böylece güven kazanacak, daha çok para toplayacak ve ülkeyi terkedecektir.

Ponzi sistemi sadecede paradan para kazanmak olduğu için sonunda batmaya mahkum bir sistemdir. Ülkemizde de saadet zinciri, titan zinciri, çiftlikbank gibi isimlerle ponzi sistemi uygulanmış, uygulayanlar büyük paralar kazanmayı hayal eden binlerce kişiyi mağdur etmiştir. 

Editör: Haber Merkezi