Doğa fotoğrafçılığı, fotoğraf sanatı içerisinde kendine has ve karakteristik bir özel alanı betimliyor. Bu nedenle birçok fotoğrafçının, sanatçı merakını harekete geçiren doğa fotoğrafçılığı, tutkunlarına renkli enstantaneler vadediyor. Doğa fotoğrafçılığı hakkında konuşan ünlü fotoğrafçı Afsar Mirzayev; "Doğa sürekli yaşayarak, zaman zaman evrim geçirerek ve yeni formlara kavuşarak, fotoğraf sanatçıları adına sonsuz kompozisyonlara ulaşma fırsatı tanıyor." sözleriyle doğa fotoğrafçılığının ne kadar zengin olabileceğine vurgu yapıyor. Afsar Mirzayev; "Doğa fotoğrafçılığında anı yakalamanın büyük bir önem taşıdığını düşünüyorum. Bir canlının en güzel anını yakalamaya çalışmak oldukça büyüleyici. Kimsenin, hiçbir fotoğrafçının yakalayamadığı bir kareyi yakalamak sizi farklı kılıyor." diyerek doğa fotoğrafçılığının ruhuna dair önemli bir vurgu yapıyor.

Başarılı Azeri fotoğraf sanatçısı Afsar Mirzayev, fotoğraflarına kentleri konuk ettiği kadar doğanın farklı yüzlerini de konuk ediyor. Afsar Mirzayev; "Doğayı, canlıları ve onların yaşam alanlarını fotoğraflamak bir anlamda onların hayatlarına misafir olmak demek. Bu size doğanın kapılarını açıyor. Doğa fotoğrafçılığını cazibeli kılan, kendine has anlamlar yükleyen de bu yönü." diyerek doğa fotoğrafçılığının dikkat çeken yönlerinin altını çiziyor. Ünlü fotoğrafçı Afsar Mirzayev; "Tüm bunların yanı sıra doğa size her mevsim farklı renkler ve farklı bir atmosfer sunuyor. Fotoğraf karelerine yansıyan bu zenginlik, fotoğraf sanatçılarının ahenkli kompozisyonlar oluşturmasına zemin hazırlıyor. Bu anlamda doğa, sonsuz bir hazine."

2011 yılından fotoğraf sanatıyla birebir ilgilenen Afsar Mirzayev; "Dünyanın farklı farklı kentlerini fotoğraflama imkânı yalamadım. Kadrajıma, o kentlerin doğal güzellikleri yansıtma fırsatı da yakaladım. Bu sayede fotoğraflarınıza başka bir boyut kazandırıyor. Bundan bir fotoğraf sanatçısı olarak istifade etmek gerekiyor." diyerek fotoğrafı zenginleştirmenin de ipuçlarını veriyor. Ünlü fotoğrafçı Afsar Mirzayev; "Doğa fotoğrafçılığı aslında bir nevi de yüksek sabır ve motivasyon isteyen bir uğraş. Kendi içinde disiplinli bir iş. Çünkü yakalamak istediğiniz o büyülü anı, enstantaneye çevirip kadrajınıza yansıtabilmeniz için sabırla beklemeniz gerekiyor. Hayal kırıklığına uğramadan aradığınızı bulana kadar deklanşöre basmalısınız. Ayrıca kesinlikle doğa ile iç içe olmak, doğayla baş başa kalmak size keyif vermeli." diyerek doğa fotoğrafçılığının püf noktalarını gösteriyor.