İstanbul’da başörtüsünü çıkarmak isteyen bir vatandaşın kardeşi ve kardeşinin eşi tarafından tehditlere maruz kalmasının ardından tehdit eden iki şahsın 5 yıl hapsi istendi.

5 YILA KADAR HAPİS CEZASI İSTEMİ

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından düzenlenen iddianamede C.B. isimli kadının başörtüsünü çıkarmak istemesinin üzerine kardeşi ve kardeşinin eşi tarafından gelen tehditlerin “tehdit ve cebir veya tehdit kullanarak bir kimsenin inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme” suçunu teşkil etmesi sebebiyle iki şahıs için 5 yıla kadar hapis istendi. Özellikle genç yaşta başörtüsü konusunda fikirleri sorulmadan dayatma altında hayatını istemediği yönde şekillendiren bireyler için mahkemenin alacağı son karar şimdiden merak ediliyor.

FİKİR ÖZGÜRLÜĞÜNE YAPILMIŞ BİR İSTİSMAR

C.B. isimli vatandaşın kız kardeşi S.K. ve eşi K.K.’nin WhatsApp üzerinden başörtüsü konusunda kişinin özgürlüğüne müdahale etmesi iddianamede belirtildi. Kişinin kendi kararını verecek bilinçte ve yaşta olması dolayısıyla, edilen her bir tehdit, şahsın fikir ve vicdan özgürlüğüne yapılmış bir istismar olarak nitelendirildi. İddianamede yer alan tehdit ve zor kullanılarak bir kişinin fikir hürriyetine karışmanın cezası ise 1 yıl 3 aydan 5 yıla kadar hapis cezası olarak belirtildi. Ceza isteminin bulunduğu iddianame, İstanbul Anadolu 33. Asliye Mahkemesi'ince kabul edildi.

Editör: Haber Merkezi