Koronavirüsü ile mücadele kapsamında 21 Mart'tan bu yana kapalı olan berberler ve kuaförler zor durumda olduklarını belirterek yardım istediler.

Türkiye Berberler Kuaförler ve Güzellik Uzmanları (TBKGU) Federasyonu Genel Başkanı Bayram Karakaş, iş yerlerini geçici süreliğine kapatan esnafların zor durumda olduğunu belirterek, yetkililerden yardım istedi.

Karakaş, Sözcü'ye yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

- Koronavirüs salgını nedeniyle iş yerini kapatan esnaflarımız 30 gündür evlerindeler ve devletten hiçbir yardım alamadılar. Taleplerimiz için birçok makamla görüştük ama henüz bir netice alamadık.

- Biz işyeri kapalı olan her bir esnafımıza her ay bir asgari ücret tutarında destek verilmesini ve dükkân kiralarının yarısının devletimiz tarafından karşılanmasını istiyoruz. 

- Ayrıca mücbir sebepten iş yeri kapalı olan esnafımızın BAĞ-KUR ve SSK primlerinin de süreç boyunca alınmamasını talep ediyoruz.

- Ekonomik desteğin sağlanmaması halinde İçişleri Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı'nın kontrollünde gerekli şartları yerine getirmek üzere esnaflarımızın iş yerlerinin kademeli olarak açılmasını talep ediyoruz.

- Berber dükkânında 3 koltuğu olan esnafımız sayıyı tek koltuğa düşürerek özel giyse ve koruyucu malzemelerle tedbirini alarak işletmesini açabilir. Bununla ilgili cumhurbaşkanımızda bazı sektörlerde iş yerlerinin yeniden açılabileceği müjdesini vermişti. Umarım bu sektörler içerisinde biz berber, kuaför ve güzellik salonları da vardır.

- İş yeri kapalı olan ve ailesine bakmak zorunda olan esnafımız bu zor süreçte bazı yanlış işler yapıyor. Kimisi işletmesinin arkasında, kimisi de evlere giderek tıraş yapıyor. Biz bunu uygun bir davranış olarak görmüyoruz. 

- Bütün esnaf arkadaşlarımız biraz daha sabırlı olsunlar. Biz sorunlarımız için ilgili bütün makamlarla temas halindeyiz. Umarım önümüzdeki günlerde bir netice alabiliriz.

-  Bazı polikliniklerin dermatologlar üzerinden güzellik hizmeti verdiğine dair tespitlerimiz var. Biz bu süreçte işletmelerimizi kapatırken onların kaçak yollarla hizmet vermeye çalışması kabul edilir değil. Zamanı gelince bu polikliniklerin hepsini ifşa edeceğiz.

- Bizim bildiğimiz kadarıyla şu ana kadar 6 meslektaşımızı corona virüsünden kaybettik. Şu an birçok arkadaşımızda da corona virüsüne rastlandı ve tedavileri devam ediyor. Ama vaka sayısı hakkında net bir sayıya hâkim değiliz.

- Sorunlarımızın çözümü için birçok parti milletvekili ve genel başkanlarıyla görüştük. Hepsi de sorunlarımızı meclise taşıdılar. 
- Cumhurbaşkanımız her defasında ahilik kültürünün öneminden bahsediyor. Devletimiz ahilik kültürünü yaşatan esnafına sahip çıkmalıdır. Cumhurbaşkanımızdan da sesimizi duymasını ve sorunlarımıza çözüm bulmasını istiyoruz.

Editör: Haber Merkezi