Böcek ilaçlama, insanlara ve hayvanlara veya eşyalara zarar verebilme potansiyeli taşıyan canlıların önüne geçerek, sağlık sorunları ile maddi hasarları önlemek için yapılan bir dezenfekte işlemidir. Ama Haşere ve kemirgen sınıfında bulunan canlıları yok etmek için yapılan ilaçlama, bazı hususlarda böcek ve fareleri yok etmek yerine, sağlık problemlerine sebep olabilmektedir. Bunun sebebi, ilaçlamanın, sağlık bakımından tehlikeli olan ilaç ya da kimyasal madde ile yapılmasıdır. 

Evlere, parklara, seralara, fabrikalara, binalara ve bahçelere gibi alanlarda yapılabilen, bu alanda uzman ve tecrübeli olmayan firmalarca yapıldığında, ciddi sorunlar oluşturur. Çünkü böcek ilaçlama,  haşereler ve diğer haşere türleri konusunda tecrübeli ve deneyimli olan şirketler tarafından yapılmalıdır. Günümüzde özellikle şehirlerde kalabalık ve iç içe bir yaşam olduğu içi oturduğumuz semtler ve binalar kalabalıktır. 

Güvenlik ve rahatlık gibi daha birçok sebep insanları toplu konutlara itmektedir. Ancak toplu konutlarda ki artışlar temizlik, gürültü, altyapı sorunları gibi birden çok hususta sorunların sıklıkla yaşanmasına neden oluyor. Bu problemlerin profesyonel ve deneyimli ekip ile yardım alınarak çözülmesi gerekmektedir. Aksi takdirde sorunların kısa süre içerisinde kolaylıkla çözülebilmesi mümkün olamayacaktır. Bu durum böcek ve haşere türleri gibi problemlerde de geçerlidir. Böcek ve haşere istilası durumunda profesyonel firmalardan destek almanız kısa süre içerisinde bir yaşam alanlarınızda ki böceklerden kurtulmanızı sağlayacaktır. Böcek ilaçlama hizmetleri ile sizlerde yaşam alanınızda ki böceklerden uzun süreliğine Acil Böcek İlaçlama rahatlıkla kurtulacaksınız. 

Yaşam alanlarını istila eden böcek, haşere ve fare, sinek gibi zararların yaşam alanında kontrol altına alınması için kimyasal müdahale veya farklı müdahale türlerinin seçilmesi gerekmektedir. Genelde böcek ilaçlama da kimyasal kullanılır. Ancak mecbur kalınmadıkça kimyasal kullanımı önerilmemelidir. Böcek ilaçlama yöntemleri minimum ilaçlama ile maksimum sonuç mantığına göre gerçekleştirilir. Bu nedenle sizlere kendimiz daha iyi anlatabilmek için kısaca bilgi hazırladık. Sizde böcek ve haşerelerden kurtulmak istiyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz. Alanında profesyonel ve deneyimli ekibimizle işimizin başındayız.

Böcek İlaçlama Kaç Gün Sürer?

Hangi tür böcek olursa olsun yaşam yerlerini istila ettiğinde insanlar büyük oranda rahatsızlık yaşar. Böcek istilaları sonucunda insanlar sağlığa etkisinin olduğu kadar aynı esnada varlığından dahi rahatsızlık duyabilmektedir. Bu sebeple yaşam yerleri böcekler tarafından istila edilen kişiler böcek ilaçlama şirketler yardımıyla yaşam yerlerini ilaçlatmak istemektedir. Ancak bu şahıslar böcek ilaçlama işleminin ne kadar sürdüğü hususunda bilgi sahibi olmak istemektedir.

Evveliyetle şunu söylemeliyiz ki böcek ilaçlama işleminin kaç gün sürdüğü hususunda bilgi vermek mümkün değildir. Bu durum yaşam yerinin büyüklüğüne, böceklerin tipine ve sayısına göre değişiklik göstermektedir. Üstelik birden çok ilaç türü tehlikesiz ve zararsız olsa da kokulu ilaçlama gibi ilaçlama usulünde bir süre evden uzaklaşmak gerekmektedir. Gelin örnekler üzerinden bir böcek ilaçlama işleminin kaç gün sürebileceği hususunda bilgi verelim.

Eğer bir fabrika böcek ilaçları ile ilaçlanacaksa ve bu fabrika çok büyük bir alana sahipse böcek tipine ve sayısına göre 1 ile 3 gün arasında ilaçlama zamanı gerekebilir. Bu zaman zarfında fabrika parça parça ilaçlanır ve ilaçlama sonrasında kalan böcek kalıntıları temizlenir.

Aslında bu işlem bir günde de yapılabilir fakat mekanın büyüklüğü işlemi uzatabilmektedir. İşlem sonrasında kokusuz ilaçlama usulü kullanıldıysa hemen fabrikaya girilebilse de kokulu ilaçlama usulü uygulandıysa işlemden en az 3-4 saat sonra fabrika bölgesine giriş yapılmalıdır. Ayrıyeten işlem sonrasında en az 2 saat kadar alanın havalandırılması gerekmektedir.

Eğer ilaçlanacak alan bir ofis veya ev ise yüzey ortamı çok küçük olduğu böcek ilaçlama işlemi çok az sürecektir. Böcek ilaçlama şirketleri hangi ilaçlama usulünü kullanırsa kullansın aynı gün işlem bitmektedir. Fakat işlem sonrasında ev ve ofise birkaç saat arayla girilmemesi ve daha sonra da pencerelerin 1 ile 2 saat arasında açık tutulması gerekir. Ev havalandırılırken de mutlaka dışarıda olunması gerekir. Aksi takdirde böcek ilaçlamada kullanılan toksik maddeler rahatsız edebilir.

Özetle böcek ilaçlama uygulaması en az 1 gün maksimum 3 gün sürmektedir. İşlem birkaç saat içerisinde tamamlansa dahi hemen eve girilmemelidir. Ayrıca eve girildiğinde dahi zehirler yastık ve kıyafetlere nüfus edebileceği için mutlaka bu eşyaların temizlenmesi gerekir. Veya işlem öncesinde bu tür eşyalar çöp poşetlerine koyularak vakumlanmalı ve havası alınmalıdır. Siz de böcek ilaçlatma yapmak istiyorsanız fakat bu işlemin ne kadar süreceğini merak ediyorsanız işlem evvelinde böcek ilaçlatma firması ile iletişime geçebilirsiniz.

ENTEGRE PEST YÖNETİMİ NEDİR?

Günümüzde bilinç düzeyi arttıkça ve modern hayata geçildikçe; insanların beslenmelerinde yararlandıkları gıda ürünlerine ve yaşam alanlarındaki hijyene daha çok dikkat etmeye başladıkları yadsınamaz bir gerçektir.

Bugün yemek yediğimiz restoranlar, alışveriş yaptığımız marketler, kaldığımız misafirhane ya da otellerden tutun da; hastaneler, eğitim kurumları, havalimanları ya da endüstriyel işletmelerin hemen hepsinde haşere ve kemirgenlere karşı zararlı mücadelesi yapılmaktadır.

Bu uygulamalar daha önce talebe ve işletme yöneticilerinin bu husustaki titizliğine bağlı olarak yapılmakta iken; 2005 yılında T.C Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı ‘Halk Sağlığı Alanında Haşerelere Karşı İlaçlama Yöntem ve Esasları Hakkında Yönetmelik’ ile gıdayla ilgili tüm işletmelerde ayda bir kere ruhsatlı bir şirkete ilaçlama yaptırılması zorunlu hale getirilmiştir.

Son 5 senedir bu husustaki tek resmi eğitim Mesul Müdürlük eğitimleri iken, 2011 Mayıs ayında yapılan yönetmelik değişimlerinde Mesul Müdürler dışında kalan operasyon elemanlarına da Bakanlığın göstereceği adreslerden eğitim verileceği ve bunun iki sene içinde tamamlanması gerektiği açıklanmıştır. 

90′lı senelerin ikinci yarısından itibaren ülkemizde faaliyet göstermeye başlayan yabancı kökenli pest kontrol firmaları, modernleşen ve teknolojik olarak kendini yenileyen gıda bölümü, gıda şirketlerinde yükümlülüklerin mesleki eğitimli elemanlarca paylaşılmaya başlanması, bölümde deneyimli kadroların danışmanlık hizmeti vermeye başlaması, ilaçlama firmalarının tecrübelerini geliştirerek sürece uyum sağlamaları, AB ile ilgili çıkan kanunlar ve yayınlanan yönetmelikler, internet ortamında bilgi edinim ve paylaşımının artması, pest kontrol aparatlarının ülkemizde ve ekonomik bir biçimde üretilmeye başlanması ve Sağlık Bakanlığı’nın sürece müdahale ederek yönetmelikte yenilikler yapması bu alanda hızlı bir gelişime yol açmıştır.
 
İşte tam bu noktada, karşımıza ‘Entegre Pest Yönetimi‘ kavramı çıkmaktadır.

Entegre pest yönetimi yaklaşımı; zararlı popülâsyonlarını ekonomik zarar eşiğinin altında tutmak maksatıyla, bilinen savaş usüllerinin bir arada düşünülerek, insan ve çevre sağlığına olumsuz sonuçları en az olanlarının uygulanmasına yönelik çalışmalardır. Mevcut sorunların kaynaklarının yok edilmesinden sonra ya da sorun içermeyen birimlerde, sorun oluşmamasının sağlanması ve birimlerin devamlı gözlem ve denetim altında tutulmasıdır. Gözlem noktalarının değerlendirilmesi sonucu gereken birimlerde öncelikli olarak fiziksel iyileştirmeler ile sorun çözümü ve oluşumunun engellenmesidir.

Böcek İlacı İnsana Zarar Verir Mi?

Öncelikle böcek ilacı tamamen insana zararlıdır denilmez. Şundan ötürü böcek ilaçlamada kullanılan muhtelif usuller vardır. Bu usullerin bazıları sağlıksız bazıları ize tamamen insan sağlığına zararsız usullerdir. Aslına bakarsanız bu biçimde bir ilaçlama hizmeti alınırken lüzumlu bilgilerin önce araştırılması icap eder. Kokusuz olan ilaçlama usulü insan sağlığına zararı bulunmaz. Kokulu ilaçlama usulünde ise birey ilaçlanan bölgeyi birkaç saat terk etmelidir.

Daha sonra gelip havalandırma yaparak yaşama devam edilebilir. Piyasada insan sağlığına zararı olan çok fazla böcek ilacı bulunur. İnsan sağlığını tehlikeye atmamak adına böcek ilaçlama da kaliteli ilaçların kullanılması icap eder.

https://www.acilbocekilaclama.com/ 
 

Editör: Haber Merkezi