Son derece sadık, sevecen ve uysal olan British Shorthair kediler, bu yönleri ile hayvanseverlerin hayatına adeta renk katan canlılardır. Tam bir evcil hayvan olarak bilinen bu kedi ırkının popüler yapısını da söz konusu özelliklerine borçlu olduğunu söylemek mümkündür. Söz konusu kedi ırkına yönelik bütün merak edilenler ise aşağıda derlendiği gibidir. 

British Shorthair Kedi Irkı 

Mısır kökenli olduğu bilinen ancak İngiltere’ye gelerek bu bölgeye özgü olarak anılmaya başlayan ve günümüzde son derece uysal oldukları bilinen söz konusu kedi ırkları, esasen günümüz yapısı ile çok farklı bir amaç doğrultusunda yetiştirilmişlerdir. 


 
British Shorthair, 1870’li yıllarda popülarite kazanmaya başlamasına karşılık, çok daha eski bir kökene sahip olan ve temel yetiştirilme amaçları avcılık olarak bilinen ırklardır. Yani günümüzde uysal ve hareketsiz bir yapıya kavuşan British Shorthair, esasen tarih boyunca enerjisi don derece yüksek canlılar olarak yaşamlarını idame ettirmişlerdir. 

British Shorthair özellikleri arasında güçlü bir bağışıklık sisteminin yer aldığını, bu sebeple de söz konusu kedi ırkının kolay kolay hastalığa yakalanmadığını söylemek mümkündür. Bu güçlü bağışıklık yapısını ise, güçlü ve geniş bir göğüs yapısı ile kaslı bir boyun yapısı takip etmektedir. Bununla birlikte bu kedi ırkı, sağlam ve geniş iskelet yapısını orantılı bir kafa yapısı le desteklemektedir. 

British Shorthair tüy yapısı, kısadır. Ancak bu kısalığı, yoğun bir tüy yapısı takip etmektedir. Tüy dökme eğilimleri ise özellikle ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde kısmen artış göstermekte, bunun dışında yoğun bir tüy dökülme durumu söz konusu olmamaktadır. Tüy renkleri ise genel olarak gri-mavi olmakla birlikte, saf krem, benekli mavi, siyah ve beyaz olabilmektedir. 

British Kedilerde Beslenme ve Bakım 

Her kedi kendisine has bir özelliğe sahiptir. Benzersiz olan patili dostlarınızın daha sağlıklı bir şekilde yaşamlarını devam ettirebilmeleri ise, kendileri gibi benzersiz bir beslenme düzeni ile mümkündür. Bu sebeple diğer bütün kedi ırklarında olduğu gibi, British Shorthair kedi ırkında da doğru mama seçimi oldukça önemlidir. Doğru mamayı seçmenin en temel yolu ise, bir veteriner hekim görüşü almaktır. Aksi durumda, obezite eğilimi yüksek olan bu ırkta istenmeyen kilo alışlarının gözlemlenmesi mümkündür. 


 
British Shorthair, kesinlikle en az tüy döken kedi ırklarının başında gelir. Bunun temelinde ise, tüy yapılarının kısa olması yer alır. Ancak, elbette ki bu durum tüy dökmedikleri anlamına gelmez. Bu dökülmenin önlenmesi için ise haftada bir kez rutin olarak tüy taraması yapılması gerekir. Rutin taramanın sağlıklı bir beslenme düzeni ile desteklenmesi ise, tüy dökümünü minimum seviyeye düşürür. 

British Kedilerde Eğitim 

British Shorthair eğitimi, tuvalet, tasma ve ev kuralları gibi detaylar nezdinde ilerler. Genel olarak bir düzen hali yakalayabilmek için eğitim sürecinin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi gerekir. Bu süreçte de veteriner hekim desteği alınabilir. Bu desteğe ek izlenmesi gereken adımlar ve dikkat edilmesi gereken unsurlar ise aşağıda verildiği gibidir.

⦁  Patili dostlarınıza kızmanız ya da onlara zarar verecek herhangi bir eylemde bulunmanız, sürecin başa dönmesine ve minik dostunuz ile aranızdaki bağın sarsılmasına sebep olacaktır. Bu durum ile başa çıkmanın yolu ise eğitim sürecinde onların özgürlük alanına müdahale etmemeye özen göstermektir. 


 
⦁  Yapması gereken bir davranışın ardından ödül vermek, son derece önemlidir. Kediler, ceza sisteminin temelini anlayabilecek rasyonel canlılar olarak görülmemelidir. Bunun yerine ceza sisteminden kaçınmalı, olumlu hareketlerin ardından ödül sistemi uygulanmalıdır. 

⦁  Sizin minik dostlarınıza anlatmak istediğiniz şeyler elbette ki vardır. Ancak onların da size anlatmak istedikleri şeylerin olduğu unutulmamalıdır. Bu sebeple British Shorthair patili dostunuzun beden dilini, ses tonunu öğrenmeniz ve tüm bunlardan anlam çıkarmanız son derece önemlidir. 

⦁  Eğitim sürecinin uzun tutulması, düşünüldüğü gibi sağlıklı değildir. Bunun yerine onların tüm gün sizi izlemelerine, gözlemlemelerine müsaade etmeniz gereklidir. Bu sayede sizin hareketlerinizden gerekli olan anlamı çıkartabilecek, eğitim sürecini daha sağlıklı bir şekilde tamamlayabileceklerdir. 

British Shorthair kedilerde tuvalet eğitimi de yukarıda verilen bilgiler nezdinde çok daha kolay olacaktır. Bunun için öncelikle kedinizi gözlemlemeniz, tuvaletini yaptığı yeri belirleyerek kumunu o bölgeye taşımanız gereklidir. Ardından, özellikle ilk zamanlarda onu belirli aralıklarla tuvalete götürmeniz de sürecin olumlu bir şekilde ilerlemesini beraberinde getirecektir. 

Daha fazla bilgi için; https://www.patibul.com/56/british-shorthair 
 

Editör: Haber Merkezi