Adını üretildiği yer olan İtalya’nın Carrara şehrinden almakta olan bu mermer türü diğerlerinden farklı kılan özelliği daha koyu damarlı sahip olması ile birlikte açık gri beyaza yakın bir bir renge sahiptir olmasıdır.Taşın taban renginin beyaz olması kristal azlığından kaynaklanmaktadır. Beyaz zemin üzerinde açık veya gri damarlarla örülü bir görünümü bulunmaktadır. Bloklarda birbirini takip eden görüntüsü bulunmakta, bu yapısal özelliği sayesinde bloklar işlenirken ve değişik ebatlardakesildiğinde süreklilik ve daha şık bir görüntü yakalanmaktadır. Çeşitleri bulunan bu mermer türü isimlerini mermerin yapısal özelliklerine göre içerisinde bulunan mineral miktarına göre isimlendirilmektedir.

Kullanım Alanları

Eski çağlardan beri kullanım alanı olarak iç mekân süslemelerinde, dış mekânkaplama ve sütunlarda da kullanılmaktadır.Carrara mermer antik Roma’da bir sürü sütunda, çeşmede heykelde karşımıza çıkmaktadır. Tarihi eserlerin, tapınakların, camilerin hamamların inşasındakullanılmakta, Mısır piramitlerinde, mezar ve lahitlerde, açık hava tiyatrolarında, surlarda sıkça rastlanmaktadır. Kullanımları bütün mermerler için hemen hemen aynı alanlardır. Yapı sektöründe iç ve dış tüm alanlarda, zeminlerde, duvar kaplamalarında, merdiven ve sütunlarda kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra mekânların tamamlayıcı dekorasyon malzemesi olarak süsleme masa, sehpa ve sanat eserlerinde biblo, heykelyapımında dakullanılmaktadır.

Mutfak, banyo gibi genel kullanım alanlarına ilaveten binaların otellerin girişlerinde dekoratif raf, sütun ve aynalarda, bahçe süslemelerinde tercih edilmektedir.   Kullanıldığıalanlara zenginlik, temizlik, huzur ve sakinlik hissi kazandırmaktadır. Dekorasyon malzemesi olarak kullanılan Carrara mermerler beyaz ve şık görünümü nedeniyle ortama antik bir görünüp kazandırmakta müze ve tarihi eser havası katmaktadır. Zemin ve duvarlarda ıslak zeminlerde, banyo ve mutfak alanlarında kaplama ve döşeme olarak tercih edilmekte kolay temizlenebilmekte ve parlak açık renk bir görünüm ve ışık katmaktadır.

 

Carrara Mermer Çeşitleri

İtalyanın Carrara bölgesinden çıkarılan sert yapısı beyaz üzerine gri açık rengi görüntüsü ile çok tercih edilen beyaz mermer çeşidi olarak bilinmektedir. Üç ana çeşidi bulunmaktadır. Bianco mermer; Yapısı diğer mermerlere göre homojen değildir. Beyaz üzerine gri hareli yapısı bulunmaktadır. Bu nedenle koyu renkli mermer çeşitleri ile birlikte kullanılmaktadır. Kaliteyi belirleyen ana özellik damar yapısının azlığı ve homojen yapısıdır. Calacattacarrara, Bölgenin en çok talep edilen ama az miktarda bulunmaktadır. kendi içinde renk yelpazesine ve tonlarına göre alt sınıflara ayrılmaktadır. Calacatta oro, Calacatta vagli,Calacatta borghini, Calacatta White şeklinde isimlendirilmektedir. Yapısında bulunan gri damarların genişliğine göre çeşitlere ayrılmıştır. Statuario Carrara damar yapısı en homojen dağılım gösteren mermerdir. Otellerde ve lüks villarda tercih edilen bir mermer türüdür. Genellikle bloklar halinde getirilip ülkemizdeki mermer fabrikalarında işlenmektedir. Ülkemizde en çok Bianco Carrara mermer kullanılmakta ve lüks projelerde tercih edilmektedir.

Carrara Mermer Fotoğraf 2

Carrara Mermer Fiyatları

Satın almak istenilen mermerin özelliğine bağlı olarak mermer fiyatları değişiklik gösterir. Beyaz mermerde damar yapısının homojen olması, renk sürekliliği ve parlaklığı fiyatını ve kalitesini belirlemektedir. İşlenmemiş halde blok ve plakaolarak, işlenmiş olarak değişik ebatlarda kaplama vs olarak farklı fiyatları bulunmaktadır.İtalya Carrara mermer türleri en çok bilinen ve çok talep edilen çeşit olmasına rağmen ocaklarda az miktarda bulunması nedeniyle yüksek fiyatlarda satışa sunulmaktadır. Özellikle beyaz zeminde olan Carrara mermer fiyatları yüksek olarak müşteri bulmakta griye yakın renkte zemini olanlar ise daha uygun fiyatlarda bulunabilmektedir.

Editör: Haber Merkezi