Dünya ticaretinde önemli bir yere sahip olan CE belgesi ürün kalitesi ve dolaşımındaki güvenceyi temsil eder. CE belgelendirme yönetiminde, ürünlerin kontrolden geçtiği ve kaliteli olduğu vurgulanır. CE belgesi veren firmalar bu konuda üreticiye destek olarak, belgenin alınması için gerekli işlemlerin tamamlanmasını sağlayacaktır.

CE Belgesi Veren Firmalara Nasıl Başvuru Yapılır?

Avrupa ekonomik alanında serbest dolaşım simgesi olan CE, asgari güvenlik, çevre koruma ve sağlık açısından geçerli olduğunu belirtmektedir. Belgenin alınabilmesi için ürünün incelenmiş ve markanın ticari haklara sahip olduğunu belirtmiş olması gerekir.

Özellikle elektronik cihazların üretimi için kullanılan belge, ürün uygunluğunun belirtilerek işleme alınmasıyla sürecin tamamlanası sonucunda alınır. Modül modeli seçilir, işlem uygunluk ve test muayene aşamalarından geçerek, üreticinin güvenli bir şekilde satış yapmasını sağlar.

  • Test ve muayene sertifikasyon belgesi;
  • Ticari haklar;
  • Onay veren kuruluşlar;
  • Yönetmelik doğrulama;

CE belgesi için gerekli olan evraklar arasında yer alır. CE işareti 5 mm boyutunca ürün etiketi ve kullanım kılavuzunda yer alarak belirtilmelidir.

CE Belgesi Almak İçin Neler Gereklidir?

CE belgesi nasıl alınır; belgeyi almak için aktivasyon veren firmayla iletişime geçilmeli ve CE işareti için gerekli olan ürün incelemesi yapılmalıdır. Ürünün test aşamasından geçmesi, muayene edilmesi ve uygunluk derecesinin rapor halinde yer alması önemlidir.

Daha sonraki aşamada teknik düzenlemeler belirtilmişse düzenlemeler yapılmalı, ürün kontrolü tamamlandı onayı alınmalıdır. Yetkili firma veya kuruluş CE belgesi ile ürünün kullanılabilirlik düzeyini belirtmiş olacaktır. İşaret ürünün ambalaj, levha ve kılavuzunda 5 mm boyutlarında yer alacak şekilde kullanılacaktır.

CE Belgesi Teknik Dokümantasyon

Teknik dokümantasyon çerçevesinde kullanıcının kalite sistem tabanlı onay aldığını belirten belge, dosya şeklinde sunulur. Dosyada yer alan bilgiler, kullanım amacı, dizayn, üretim ve içerikleri de bulundurmalıdır. Teknik dosya aynı zamanda uygunluk modülünün değerlendirme aşamalarını da içerir.

İç üretim kontrolü, tip incelemesi, kalite ve güvence kapasitesi tam kalite ve uygunluk modül tiplerine göre de ayrışmaktadır. Güvenilir onaylanmış test ve denetimden geçirilerek kullanıcıyla buluştuğu belirtilmiş belge ve dokümantasyon içermelidir.

Editör: Haber Merkezi