Çekişmeli boşanma davası tarafların nafaka, tazminat, velayet, mal paylaşımı gibi konularda hiçbir şekilde anlaşmaya varamaması sonucunda ortaya çıkan bir boşanma türüdür. Anlaşmalı boşanmada taraflar her konuda uzlaştığı için dava tek celsede sonuçlanır, karar bağlanır. Ancak mal paylaşımından velayete kadar birçok konuda tarafların talepleri farklı olduğunda, uzlaşma sağlanamadığında dava çekişmeliye dönüşür. Nişantaşı boşanma avukatı ekibimiz, mal paylaşımı – nafaka gibi konularda uzlaşamamak haricinde taraflardan birinin boşanmayı istememesi halinde de davanın çekişmeliye döneceğini belirtmektedir.

Nişantaşı avukatlık büroları, her boşanma davasının bir nedene dayandırılmak zorunda olduğunu belirtmekte, tarafların uzlaşamama nedenlerini açıkça ifade etmesi gerektiğini hatırlatmaktadır. Türk Medeni Kanunu zina, hayata kast ve kötü davranış, suçlu olmak ve haysiyetsiz yaşam sürmek, Terk etmek, akıl sağlığının yerinde olmaması ve evlilik birliğinin temelden sarsılması gibi boşanma sebeplerini resmi olarak sıralamıştır. Bu ya da farklı sebeplerden ötürü boşanmak isteyen çiftler, sebeplerini göstermekle yükümlüdür.

Çekişmeli Boşanma Süreci

Nişantaşı boşanma avukatı çekişmeli boşanma davalarının sürecini şöyle özetlemektedir: Önce taraflar avukata vekalet vermelidir. Akabinde davanın açılması için gerekli boşanma dilekçesi hazırlanır. Taraflar boşanma ya da boşanmama nedenlerini, boşanma halinde taleplerini, çocuk varsa velayet kararını ve benzeri taleplerini avukatları ile birlikte dilekçede sıralı olarak belirtir. Ön inceleme duruşması, inceleme duruşmaları ve karar duruşması üç temel aşamayı yansıtır. Ancak çekişmeli davanın süresi ya da kaç dava süreceği hakkında net beyan vermek zordur.

Nişantaşı avukatlık büroları, boşanmalarda çekişmeli davaların birkaç yıl sürebileceğini hatırlatmaktadır. Tarafların uzlaşamadıkları her konuda uzlaşabilmesi ya da bilirkişi, delil, tanık desteğiyle hâkimin karara varabilmesi uzun yıllar sürebilmektedir. Çekişmeli boşanma davası sürecinde incelemeler, deliler, tanıklar, tarafların beyanları, gelir ve mülk kayıtları gibi birçok detay bulunmaktadır. Süreç uzun, dava ise çekişmeli olduğu için çok katmanlıdır. Her talebin dinlenmesi, her iddianın kanıtlanması süreci uzatmaktadır.

Taraflardan Birinin Boşanmak İstememesi

Çekişmeli boşanma davalarında sıklıkla görülen durumlardan biri, eşlerden birinin boşanmak istememesidir. Böyle durumlarda çekişmeli boşanma davasının sonucu ispatla belirlenmektedir. Nişantaşı boşanma avukatı bu konuda delil ve tanık gerektiğini belirtmektedir. Boşanmak isteyen eş, boşanma sebeplerini delillerle ya da tanıklarla ispatlayarak boşanabilir. Ancak delil ve tanık ifadelerinin yetersiz kalması halinde boşanmak istemeyen eşin kusuru olmadığı görülürse boşanma gerçekleşmez, dava reddedilebilir.

Editör: Haber Merkezi