İstanbul
Açık
27°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ortadoğu Gazetesi YAŞAM CHP kurultayı ne zaman yapılacak?

CHP kurultayı ne zaman yapılacak?

Cumhuriyet Halk Partisi bünyesinde uzun süredir devam eden kurultay ve yönetim tartışmaları, eski lider Kemal Kılıçdaroğlu’nun yaptığı en son açıklamalarla birlikte yeniden siyasi gündemin en hararetli başlığı haline geldi. Ankara'da düzenlenen geleneksel bayramlaşma töreninde basın mensuplarıyla bir araya gelen tecrübeli siyasetçi, parti içi yönetim krizinin ve kurultay sürecinin nasıl şekilleneceğine dair son derece çarpıcı mesajlar verdi.

Parti genel merkezindeki bayramlaşma töreninde konuşan Kılıçdaroğlu, CHP kurultayı ne zaman yapılacak sorusuna yanıt verirken öncelikle hukuki prosedürlerin ve yargı kararlarının beklenmesi gerektiğini kesin bir dille ifade etti. Mahkeme kararlarının her türlü siyasi iradeden üstün olduğunu önemle hatırlatan deneyimli lider, kendi elinde olması halinde derhal seçime gitmek isteyeceğini fakat sürecin tamamen hukukçu kadroların yapacağı teknik değerlendirmelere göre ilerleyeceğini aktardı.

Kurultay tarihi için yargı süreci vurgusu

Kılıçdaroğlu, Cumhuriyet Halk Partisi bünyesinde gerçekleştirilecek olağanüstü kurultayın yasal bir zemin üzerinde yükselmesi gerektiğinin altını çok kalın çizgilerle çizdi. Yargıtay nezdindeki itirazlar ve mahkemenin uyguladığı ihtiyati tedbir kararlarının yasal olarak ortadan kalkmasıyla birlikte seçim sürecinin önünün tamamen açılacağını bildirdi.

Parti tüzüğüne göre hareket etmenin kurumsal ciddiyet açısından kesinlikle zorunlu olduğunu belirten eski genel başkan, hukukçularla yapacakları toplantıların hemen ardından en sağlıklı takvimi belirleyeceklerini söyledi. Hukukun tamamen dışına çıkılarak alelacele atılacak adımların partiyi yıpratmaktan başka hiçbir amaca hizmet etmeyeceğini de sözlerine ekledi.

Özgür Özel ve genel başkanlık adaylığı açıklaması

Mevcut Genel Başkan Özgür Özel'in üyelerin doğrudan katılımıyla lider seçimi yapılması yönündeki olağanüstü tüzük çağrısına da yanıt veren Kılıçdaroğlu, parti organlarının ve kurultay iradesinin asla bypass edilemeyeceğini vurguladı. Seçim yöntemlerinin parti tüzüğünde açıkça belirtildiğini ve delegelerin demokratik yetkilerinin hiçbir koşul altında yok sayılamayacağını net bir dille aktardı.

Olası genel başkanlık adaylığı konusundaki sorulara ise doğrudan evet ya da hayır demeyen tecrübeli siyasetçi, öncelikle hukuki sürecin tamamen tamamlanması gerektiğini belirtti. Disiplin ve ihraç iddialarını tamamen asılsız dedikodular olarak niteleyen Kılıçdaroğlu, parti genel merkezi önündeki gerginliklere alet olan gruplara yönelik çok sert eleştiriler yöneltti.